Data publicării:
Florin Spătaru, anunț despre AZOMUREȘ. ”Trebuie să privim și în viitor”
Ministrul Economiei, Florin Spătaru, a intrat în dialog cu analistul politic Bogdan Chirieac împreună cu care a dezbătut, printre altele, şi situaţia actuală a combinatului Azomureş care, în momentul de faţă, mai produce îngrăşăminte chimice la capacitate de 40%.
La sfârşitul anului trecut, conducerea celui mare producător de îngrăşăminte pentru agricultură din România, Azomureș, anunţa printr-un comunicat de presă, că a oprit temporar instalaţiile de pe platformă, din cauza preţului ridicat la energie, specificând că va relua producția ”dacă și când condițiile pieței o permit”. Prezent în platoul emisiunii La Sud prin Sud-Est, Florin Spătaru, ministrul Economiei, a comentat: "Legat de Azomureş, am solicitat să avem o discuţie în Ministerul Economiei să vedem care este situaţia şi care sunt, mai exact, problemele. Vreau să ţineţi cont că acolo, acum câţiva ani de zile, a fost o explozie. Trebuie să ne asigurăm că acea unitate va funcţiona în parametrii impuşi de ISCIR şi că va produce fertilizatori pentru agricultură. După explozie, Azomureş a continuat să funcţioneze, doar că o parte din acea unitate era în conservare iar conducerea avea datoria să facă revizia şi să elimine problemele care au rămas în urma deflagraţiei. Ei au luat decizia de a opri acea unitate încă de la sfârşitul anului trecut. Pentru că nu aveau gaz sau pentru că preţul gazului era prea mare. Vom avea discuţii cu ei şi cu unitatea din Slobozia pentru a vedea ce probleme sunt şi cum puteam asigura acei fertilizatori pentru agricultură. Din informaţiile pe care le avem în acest moment, cei mai mulţi agricultori şi-au asigurat stocurile necesare, dar trebuie să privim şi în viitor să vedem cum producem în România aceste îngrăşăminte atât pentru producţia de anul acesta cât şi pentru cea de anul viitor."
Azomureş a motivat funcţionarea la jumătate de capacitate prin faptul că nu poate produce îngrăşăminte la preţuri accesibile distribuitorilor şi fermierilor. "Vineri vom adopta OUG privind reglementarea energiei pentru o perioadă de un an de zile, aşa cum a menţionat şi premierul României. Vom avea măsuri cu tarife fixe pentru consumatorii casnici şi pentru industrie, iar pentru marii consumatori, aceşti consumatori energo-intensivi, există deja o schemă care va fi continuată de o compensare a certificatului de emisii CO2 şi va fi funcţională în perioada 2021 - 2027. Această schemă, care a funcţionat până în 2020, este în acest moment la Comisia Europeană şi urmează să fie adoptată aşa cum a fost adoptată şi în alte ţări din Uniunea Europeană", a completat ministrul.
Azomureş rămâne în istorie ca fiind cel mai important producător de îngrăşăminte pentru agricultură din România. Combinatul furnizează materii prime (uree şi melamină) pentru mai multe obiective industriale din România, producţia anuală în condiţii normale de funcţionare fiind de 1,6 milioane de tone de îngrăşăminte, aproximativ 75% din producţie fiind destinată fermelor româneşti.
Interviul complet aici:
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News