Data actualizării:
Data publicării:

Florin Cîțu: Ministerul de Finanțe s-a împrumutat la cea mai mare dobândă din 2012 până acum

Autor: Elena Didila | Categorie: Politica
WhatsApp
Florin Cîțu
Florin Cîțu
Președintele Senatului, Florin Cîțu, a anunțat că România s-a împrumutat la cea mai mare dobândă din ultimii 10 ani. 

România se împrumută la dobânzi aproape duble, comparativ cu aceeași perioadă din urmă cu un an de zile. Nu e singura țară pentru care procentul este în creștere. Totuși, sunt și state care continuă să mențină împrumuturi la dobânzi negative, cum este cazul Germaniei, conform Digi 24.

”Încrederea se câștigă greu și se pierde foarte ușor”, spune Florin Cîțu care afirmă că: ”Ministerul Finanțelor a plătit astăzi (joi - n.r.) pentru un împrumut o dobândă de 6,53%. Cea mai mare dobândă din 17 decembrie 2012 și până astăzi. Încrederea se câștigă greu și se pierde foarte ușor”. ”Economia nu a fost foarte bine, a fost administrată suboptimal”, declara luni președintele PNL, Florin Cîțu, fost premier. El afirma că fără o economie puternică, fără resurse de la buget, România nu poate gestiona optim criza umanitară, conform Mediafax.

Dacă în februarie 2021, România accesa împrumuturi cu o dobândă de 2,65%, la finalul anului 2021 aceasta a crescut la 5,37%. Trendul este unul în creștere, spun specialiștii. 

În aceste conditții, România va avea trei mari probleme pe care va trebui să le înfrunte din punct de vedere economic și în acest an, și anume: deficitul bugetar, deficitul de cont curent (așa numitele ”deficite gemene”) și inflația.

Un ultim studiu, făcut public de BSTDB, vine în plină criză a facturilor la utilități.

Analiza realizată de Banca pentru Comerţ şi Dezvoltare a Mării Negre (BSTDB) relevă faptul că, în  2021, inflația a crescut puternic în cele 11 ţări membre din zona Mării Negre, inclusiv România.

Care au fost prețurile care au explodat

Factorul determinant al inflaţiei a fost creşterea la nivel internaţional a preţurilor materiilor prime, alimentelor şi energiei. Un rol important l-a avut și faptul că prețurile au fost foarte scăzute în 2020, așa-numitul "efect de bază".

Potrivit analizei, stimulentele fiscale şi monetare aplicate de autorităţi au contribuit la inflaţie prin creşterea cererii de bunuri şi servicii, mai arată studiul, citat de Agerpres.

Începând cu 2021, inflaţia a crescut atât în economiile avansate, cât şi în cele emergente, în unele ţări atingând cele mai ridicate niveluri din ultimele decenii.

Analiza BSTDB arată că inflaţia din sectorul serviciilor este încă scăzută şi, în plus, nu există presiuni suplimentare generate de măririle salariale.

Pe de altă parte, indicii preţurilor de consum (IPC) sunt în creştere la majoritatea categoriilor de mărfuri şi servicii, ceea ce poate fi un semn pentru viitoare presiuni inflaţioniste.

Citeste mai mult aici

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel