Florin Cîţu, primul mesaj despre raportul MCV: Aceasta este marea bătălie
Autor: Mihai Ciobanu | Publicat pe: 08 iun 2021, 19:04
WhatsApp
Premierul Florin Cîţu a transmis un mesaj referitor la publicarea raportului MCV. 

"Raportul MCV publicat astăzi este unul pozitiv pentru România. Comisia Europeană apreciază faptul că în 2021 s-au înregistrat progrese în ceea ce privește toate recomandările rămase din cadrul MCV. Marea bătălie pentru o justiție independentă este, de fapt, bătălia pentru normalitatea unei societăți democratice. Legile și instituțiile trebuie să garanteze eficiența actului de justiție pentru cetățeni și independența sistemului judiciar.

În perioada următoare, trebuie să corectăm cât mai repede greșelile legislative săvârșite cu intenție de PSD! Într-o guvernare eficientă, legile bune rezolvă probleme, nu generează probleme!", transmite premierul Florin Cîţu. 

Ce a transmis Comisia Europeană

Comisia Europeană salută progresele României în privinţa recomandărilor asumate în cadrul Mecanismului de Cooperare şi Verificare (MCV), dar 'aşteaptă cu interes' ca autorităţile române să transpună acest angajament în măsuri concrete, se arată într-un comunicat transmis marţi de executivul comunitar, cu ocazia adoptării celui mai recent raport privind evoluţia situaţiei din România în materie de reformă a sistemului judiciar şi luptă împotriva corupţiei.

Raportul adoptat marţi face un bilanţ al progreselor înregistrate în cadrul MCV din octombrie 2019 până în prezent şi evaluează progresele înregistrate în vederea îndeplinirii celor 12 recomandări din ianuarie 2017 şi a celor opt recomandări suplimentare din noiembrie 2018.

Îndeplinirea tuturor recomandărilor care nu au fost încă puse în aplicare este esenţială pentru procesul de reformă şi pentru ca România să încheie procesul MCV, atrage atenţia CE.

De la ultimul raport MCV din 2019 se înregistrează o tendinţă pozitivă, aşa cum arată parametrii obiectivelor de referinţă ale MCV, precizează Bruxellesul.

Comisia Europeană "salută faptul că, în 2021, s-a dat un impuls reînnoit reformei şi remedierii regreselor înregistrate în perioada 2017-2019. Ca urmare a acestui fapt, s-au înregistrat progrese în ceea ce priveşte toate recomandările din cadrul MCV care nu fuseseră încă puse în aplicare, iar multe dintre acestea sunt aproape de a fi îndeplinite dacă progresele rămân constante".

Bruxellesul subliniază totuşi că "aşteaptă cu interes ca autorităţile române să transpună acest angajament în măsuri concrete, legislative şi de altă natură".

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?