Florin Cârciumaru, fostul primar din Tg Jiu, reţinut pentru mărturie mincinoasă - surse
Fostul primar al municipiului Târgu Jiu, Florin Cârciumaru, a fost reţinut luni pentru 24 de ore, el fiind cercetat pentru mărturie mincinoasă, au declarat pentru Agerpres surse judiciare.
Conform aceloraşi surse, acuzaţia are legătură cu dosarul în care se fac cercetări cu privire la spălarea operelor lui Constantin Brâncuşi din Parcul Central al municipiului cu jet de apă, în anul 2013. Marţi, fostul edil urmează să fie audiat din nou.
O comisie internaţională constituită din mai mulţi experţi s-a întrunit în februarie 2014, la Târgu-Jiu, pentru a analiza starea în care se aflau operele sculptorului Constantin Brâncuşi, după ce Poarta Sărutului fusese spălată cu jet de apă sub presiune.
Potrivit preşedintelui comisiei, Radu Boroianu, la acea dată secretar de stat în Ministerul Culturii, reprezentanţii firmei care a contractat lucrările de întreţinere a Porţii Sărutului au greşit atunci când au decis că opera respectivă trebuie spălată cu jet de apă, procedeu care a generat desprinderea unor bucăţi din monument.
Florin Cârciumaru a fost primar al municipiului Târgu Jiu între anii 2000 şi 2016, scrie Agerpres.
Arest preventiv pentru Niculae Bădălău
Judecătorii Curții de Apel București au decis arestarea pentru 30 de zile a lui Niculae Bădălău.
Curtea de Conturi a României a transmis, duminică seară, că a luat act de comunicatul DNA cu privire la Niculae Bădălău.
„Curtea de Conturi a României a luat act de comunicatul Direcției Naționale Anticorupție privind măsurile dispuse de procurori cu privire la domnul Niculae Bădălău, consilier de conturi, vicepreședinte al Autorității de Audit. Curtea de Conturi a României reiterează poziția de susținere a actului de justiție și își exprimă încrederea că autoritățile competente vor soluționa acest caz în conformitate cu prevederile Constituției României și cu reglementările incidente. Precizăm faptul că, potrivit articolului 54 din Legea nr. 94/1992 privind organizarea și funcționarea Curții de Conturi, republicată, cu modificările și completările ulterioare, ,,de la data trimiterii în judecată penală, membrii Curții de Conturi și auditorii publici externi sunt suspendați de drept din funcțiile lor. În caz de condamnare definitivă, ei sunt demiși de drept, iar în caz de achitare, suspendarea încetează”, a transmis, duminică seară, Curtea de Conturi.
Amintim că DNA a anunţat, duminică, 27 noiembrie, că Niculae Bădălău a fost reţinut, pentru 24 de ore, într-un dosar în care este acuzat de dare de mită şi trafic de influenţă. Astfel, procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie - Secţia de combatere a corupţiei au dispus punerea în mişcare a acţiunii penale şi reţinerea pentru 24 de ore, începând cu ziua de duminică, a lui Niculae Bădălău, pentru comiterea infracţiunilor de dare de mită, în formă continuată, şi trafic de influenţă. În acelaşi dosar, a fost reţinut şi reprezentantul unei societăţi comerciale, pentru complicitate la dare de mită.
Inculpaților li s-au adus la cunoștință calitatea procesuală și acuzațiile, în conformitate cu prevederile art. 309 Cod de procedură penală.
La data de 28 noiembrie 2022, cei doi inculpați urmează să fie prezentați Curții de Apel București cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile.
„Facem precizarea că punerea în mișcare a acțiunii penale este o etapă aprocesului penal reglementată de Codul de procedură penală, având ca scopcrearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate, în nici o situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție. Menționăm că prezentul comunicat a fost întocmit în conformitate cu art. 28 alin. 4 din Ghidul de bune practici privind relația sistemului judiciar cu massmedia, aprobat prin Hotărârea Plenului Consiliului Superior al Magistraturii nr.197/2019”, a transmis, duminică seară, DNA.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News