Data publicării:

FLORII 2022. Ce e bine să faci astăzi și ce nu e bine să faci. Tradiții și superstiții în Duminica Floriilor: Cum să atragi spor și sănătate și de ce să te ferești

Autor: Irina Constantin | Categorie: Stiri
WhatsApp
foto ilustrativ pexels/ Florii 2022, tradiții și obiceiuri
foto ilustrativ pexels/ Florii 2022, tradiții și obiceiuri

Astăzi, creștinii ortodocși sărbătoresc Floriile, moment în care fac cele mai frumoase urări pentru cei care poartă nume de floare, dar în care și respectă tradițiile creștine. 

Nici obiceiurile locale nu sunt uitate astăzi, precum nici superstițiile. Transmise prin viu grai, din generație în generație, superstițiile legate de marile sărbători creștine se împart, de cele mai multe ori, în ce să faci, dar și ce să nu faci în acele zile. 

Nu se face treabă de Florii. Astăzi suntem în ziua de Florii. Se spune că acele persoane care nu țin cont de ceea ce nu trebuie făcut în această zi atrag energii negative. În această zi, credincioșii nu trebuie să se spele pe cap, să nu lucreze în gospodărie, să nu calce, să nu spele haine, să nu lucreze în grădină, dar nici să facă curat. Pe de altă parte, e bine să scoateți cuverturile și covoarele din casă la aerisit, dar și să lăsați geamurile larg deschise pentru a intra în casă energia pozitivă. 

Nici flori nu se plantează. Dacă vă gândiți că ați putea planta o floare de ziua ei, aflați că în Duminica Floriilor nu se plantează nici flori, nici alte plante. Dacă faceți acest lucru, veți avea ghinion. Pomii se plantează în Săptămâna Mare. 

Salcia sfințită pentru spor și sănătate. Salcia este un simbol al zilei de Florii. Credincioșii merg la slujbă cu ramurile, le sfințesc, apoi le duc acasă, punându-le la uși, porți și icoane. 

Se dă de pomană plăcinte de Florii. Tot în această zi, se fac plăcinte care se dau de pomană săracilor, așa cum a făcut mama lui Lazăr. Nu doar plăcinte se dau astăzi pomană, ci mâncare, în general. Se curăță mormintele, se stropesc cu apă sfințită și se împodobesc cu crenguțe de salcie. 

Tinerele își scot zestrea în razele soarelui. În trecut, tinerele care doreau să se căsătorească își scoteau zestrea afară, la soare, și o împodobeau cu flori. În acest fel, ele se rugau Mântuitorului Iisus să le dea sănătate şi să le aducă ursitul mai repede. De asemenea, fetele îți pun și busuioc sub pernă, pentru a deveni mai frumoase și pentru ca în acel an să se mărite. 

De ce să te împărtășești de Florii. Se mai spune că un credincios care se împărtășește astăzi, de Florii, are șansa să i se împlinească orice dorință. El trebuie să-și pună în gând o dorință chiar înainte de a primi sfânta împărtăşanie. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel