Data publicării:

FLORII 2018. Patriarhul Daniel, mesaj către credincioși

Autor: Darius Muresan | Categorie: Stiri
WhatsApp

Florile purtate în mâini de credincioşi în această zi reamintesc de Intrarea Domnului în Ierusalim şi simbolizează iubirea sfântă şi smerită faţă de Dumnezeu şi faţă de semeni, le-a spus duminică patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Daniel, credincioşilor prezenţi la Catedrala Patriarhală. 

"Stâlpările din această zi de sărbătoare sau florile pe care le purtăm în mâini, ramuri de finic sau de salcie - salcia ca simbol al copacului smerit aplecat înaintea Domnului - aceste flori ne aduc aminte de ramurile de finic pe care le-au purtat în mâini evreii şi mai ales pruncii lor când l-au întâmpinat pe Domnul în Ierusalim. Este o reamintire a evenimentului Intrării Domnului în Ierusalim", a afirmat patriarhul, în predica la Sfânta Liturghie la slujba Intrării Domnului în Ierusalim. 

Slujba a fost oficiată împreună cu episcopul-vicar patriarhal Ieronim Sinaitul şi cu arhiepiscopul vicar al Arhiepiscopiei Bucureştilor, Timotei Prahoveanul. 

Patriarhul a subliniat că "aceste flori mai simbolizează şi virtuţile, luminile adunate în suflet, prin multă pocăinţă, prin rugăciune, prin metanii, prin toate nevoinţele Postului Mare". 

"De aceea, Sfântul Ioan Gură de Aur ne spune că aceste flori ale sărbătorii numite Sărgătorea Floriilor sunt florile credinţei, florile sfinţeniei. Ele sunt mai concret lumina rugăciunii, smerenia postirii, bunătatea inimii milostive şi darnice, curăţia minţii, dobândită prin pocăinţă, sfinţirea sufletului şi a trupului, dobândită prin înfrânare, spovedanie şi prin împărtăşire mai deasă. Pe scurt, aceste flori sunt florile iubirii sfinte şi smerite faţă de Dumnezeu şi faţă de semeni", a spus patriarhul Daniel. 

Ierusalimul vieții noastre

Întâistătătorul BOR a accentuat că această sărbătoare ne dă şansa de a-l ruga pe Iisus să intre şi în Ierusalimul vieţii noastre. 

"Prin Intrarea Domnului în Ierusalim avem o şansă deosebită: să-l rugăm să intre şi în Ierusalimul sufletului nostru, în viaţa noastră, în inima noastră, în casa noastră, ca să ne binecuvânteze, să ne sfinţească şi să ne-ajute să îl urmăm pe el în săptămâna care urmează, în Săptămâna Sfintelor Patimi sau Pătimiri, ca apoi să ajungem la bucuria Învierii", a încheiat patriarhul. 

[citeste si]

Cu prilejul sărbătorii Floriilor, patriarhul a urat tuturor celor care poartă nume de flori părinteşti urări de sănătate şi mântuire, de pace şi bucurie şi mult ajutor de la Dumnezeu. 

Credincioşii ortodocşi sărbătoresc duminică Floriile, zi care aminteşte de intrarea triumfală a lui Iisus în Ierusalim, unde a fost întâmpinat de mulţimi de oameni cu ramuri de finic. Intrând ca Împărat în Ierusalim, Iisus anticipează biruinţa Sa apropiată asupra morţii, ca şi biruinţa întregii omeniri pe care o purta în Sine. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel