Flacăra olimpică, tot mai aproape de Paris. Ștafeta terestră a început la Marsilia
Data publicării:
Autor: Sonia Baciu
WhatsApp
FOTO: captură video Twitter @ The Olympic Games
FOTO: captură video Twitter @ The Olympic Games
Ștafeta flăcării olimpice va fi purtată prin Franța în următoarele 78 de zile.

Flacăra olimpică a ajuns pe teritoriul Franței, iar ștafeta acesteia a început, joi, la Marsilia cu fostul fotbalist Basile Boli, la bazilica ”la Bonne Mere”, și va dura până pe 26 iulie, ziua ceremoniei de deschidere a Jocurilor Olimpice de la Paris, informează AFP, scrie Agerpres.

Doar două orașe din Franța vor fi traversate cu ștafeta flăcării olimpice pentru o zi întreagă

Primul vas olimpic a fost aprins miercuri seară în Vechiul Port de către rapperul marseillez Jul, în fața a 150.000 de persoane. Dar începând de joi, torța își va începe periplul de-a lungul Franței, timp de 78 de zile, pentru a ajunge pe 26 iulie la Paris, unde va fi aprins vasul olimpic. Pentru această mare ștafetă a flăcării, tradiție născută la JO din 1936 de la Berlin, Marsilia va fi singurul oraș, alături de Paris, care va fi traversat o zi întreagă.

Pe parcursul periplului său în al doilea oraș ca mărime din Franța, flacăra va fi purtată de circa 200 de persoane, sportivi, artiști și anonimi, dar și de un grup de 28 de sportivi europeni, 9 mai fiind și Ziua Europei. Între aceștia va fi și fosta scrimeră română Ana-Maria Brânză, campioană olimpică pe echipe și dublă vicecampioană olimpică la spadă.

Gimnasta ucraineană Maria Vîsoceanska, al cărei tată luptă pe front în conflictul cu Rusia, va fi căpitanul acestui colectiv de sportivi din care vor mai face parte fostul săritor cu prăjina francez Jean Galfione, campion olimpic în 1996 la Atlanta, sau poloneza Anita Wlodarczyk, triplă campioană olimpică en titre la aruncarea ciocanului.

Înaintea lor, Basile Boli, legenda clubului Olympique de Marseille, a deschis simbolic această ștafetă. Fostul fundaș, autorul golului victoriei lui OM în finala Ligii Campionilor din 1993, a purtat flacăra în fața bazilicii Notre-Dame de la Garde, unul din cele mai celebre simboluri ale orașului. El a transmis-o apoi lui Colette Cataldo, în vârstă de 83 de ani, suporteră istorică a lui OM de peste 60 de ani.

Printre purtători se vor mai afla fostul baschetbalist Tony Parker, înotătorii Frederick Bousquet și Fabien Gilot, schiorul Cyprien Sarrazin, iar ziua se va încheia cu sosirea flăcării pe Stade Velodrome, arenă care va găzdui în această vară zece meciuri de la turneele olimpice feminin și masculin de fotbal.

La evenimentul de pe Velodrome vor fi prezenți Jean-Pierre Papin, câștigătorul ”Balonului de Aur” din 1991, Louisa Necib, fostă componentă a naționalei feminine a Franței, Valentin Rongier, actualul căpitan al lui Olympique Marseille. Rapperul Soprano va efectua apoi o spectaculoasă ștafetă pe acoperișul stadionului, iar flacăra va fi înmânată lui Eric Di Meco, campion european în 1993 cu OM, care i-o va înmâna la rândul lui Didier Drogba, o altă legendă a clubului marseillez, desemnat să aprindă al doilea vas olimpic al acestor Jocuri, în fața emblematicului Velodrome.

Vineri, flacăra va părăsi Marsilia pentru a-și continua periplul spre Var, iar călătoria va continua până la Paris.

Citește și: Supravegherea bazată pe inteligența artificială, testată în Franța. Tehnologie pentru Jocurile Olimpice

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel