Fiul unui înalt oficial rus, arestat în Italia, la cererea SUA
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Doinița Manic
WhatsApp
Fiul unui înalt oficial rus, arestat în Italia, la cererea SUA / Foto: Pixabay, de djedj
Fiul unui înalt oficial rus, arestat în Italia, la cererea SUA / Foto: Pixabay, de djedj
Fiul unui înalt oficial rus a fost arestat în Italia, la cererea Statelor Unite.

Fiul guvernatorului regiunii Krasnoarsk din Siberia a fost arestat în Italia, relatează Agerpres. Rusia a confirmat joi reținerea lui Artiom Us, transmite AFP. Ambasada rusă la Roma a precizat că Us a fost reţinut luni, pe aeroportul Malpensa din Milano, la cererea Statelor Unite.

Suspectul este implicat în vânzarea ilegală de tehnologii americane către Rusia, într-un dosar în care justiţia din SUA a inculpat la sfârşitul săptămânii trecute circa zece persoane. Washingtonul susţine că unele din tehnologiile respective au fost utilizate în luptele din Ucraina.

Ce acuzații i se aduc lui Artiom Us



Conform acuzării, Us, împreună cu alţi patru cetăţeni ruşi şi doi brokeri venezueleni din domeniul petrolier, a cumpărat din Statele Unite componente electronice pentru avioane, radare şi rachete, pe care le-a revândut unor firme ruseşti producătoare de armament, încălcând astfel sancţiunile în vigoare împotriva Rusiei.

Reţeaua a folosit, se pare, aceeaşi firmă paravan pentru a transfera milioane de barili de petrol din Venezuela către Rusia şi China.

Un alt suspect a fost arestat în Germania



Un alt suspect în acelaşi dosar, Iuri Urehov, a fost arestat tot luni în Germania, conform Departamentului Justiţiei de la Washington, care a cerut extrădarea lui în SUA.

Guvernatorul din Krasnoiarsk, Aleksandr Us, a susţinut pe Telegram că "este evident caracterul politic al acestor acuzaţii".

Arestările au avut loc în timp ce Moscova şi Washingtonul negociază schimbul unor deţinuţi, printre care baschetbalista americană Brittney Griner, condamnată în Rusia la nouă ani de închisoare pentru trafic de droguri.

Colaborare cu rușii: Șeful securității cibernetice din Germania a fost demis

Ministrul de Interne german, Nancy Faeser, l-a destituit pe şeful Biroului federal pentru securitatea informaţiei (BSI), Arne Schonbohm, ca urmare a posibilelor legături ale acestuia cu oameni implicaţi în serviciile secrete ruse.

Arne Schönbohm, șeful Securității cibernetice a Guvernului german, a fost demis din funcție pentru presupuse legături cu cercurile de informații ruse. Despre această știre, care stânjenește Berlinul, însăși ministrul de Interne al Germaniei, Nancy Fraeser, nu a oferit prea multe detalii:

”Securitatea digitală în Germania este importantă. În urmă cu câteva săptămâni am prezentat un plan de securitate cibernetică, având în vedere că într-o fază ca aceasta în care Rusia duce un război, nu ne putem permite să fim vulnerabili. Planul se află așadar în centrul atenției noastre, împreună cu toate acele măsuri care s-ar putea dovedi necesare. Și nu cred că am altceva de spus despre asta”, a declarat ministrul de Interne al Germaniei, Nancy Fraeser, scrie Euronews.

Schönbohm, care conducea Biroul de securitate cibernetică din 2016, a fost unul dintre co-fondatorii Consiliului German pentru Securitate Cibernetică. Acum se pare că printre membrii acestui organism se numără o firmă fondată de un fost spion rus. Împrejurarea a fost dezvăluită de unele organe de presă și a stârnit valuri de controverse asupra relațiilor reale întreținute cu Rusia de cetățenii și exponenții publici germani. Vezi mai mult AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel