Fiul unui apropiat al lui Putin, achitat de justiția norvegiană, după ce a pilotat drone deasupra țării
Data publicării:
Autor: Doinița Manic
WhatsApp
Fiul unui apropiat al lui Putin, achitat de justiția norvegiană, după ce a pilotat drone deasupra țării / Foto: Kremlin.ru
Fiul unui apropiat al lui Putin, achitat de justiția norvegiană, după ce a pilotat drone deasupra țării / Foto: Kremlin.ru
Fiul unui apropiat al lui Vladimir Putin a fost achitat de justiția norvegiană, după ce a pilotat drone deasupra țării.

Fiul unui fost apropiat al preşedintelui rus Vladimir Putin, Andrei Iakunin, a fost achitat miercuri de justiţia norvegiană, transmite Agerpres. El era urmărit pentru că a pilotat o dronă în Svalbard în pofida interdicţiei de survol impusă ruşilor, a anunţat avocatul său, informează AFP.

Iakunin, în vârstă de 47 de ani, a fost arestat în octombrie, acuzat că a folosit vara trecută drone în timpul unei călătorii la bordul velierului său de lux Firebird în jurul acestui arhipelag din Arctica, regiune de mare importanţă strategică.

Tatăl său ar fi fost un confident al lui Vladimir Putin



El este fiul fostului preşedinte al Căilor Ferate Ruse, Vladimir Iakunin, descris uneori drept un confident al lui Vladimir Putin.

După declanşarea invaziei ruse asupra Ucrainei, Norvegia a interzis, asemenea Uniunii Europene, survolarea teritoriului său pentru entităţile şi cetăţenii ruşi, dispoziţie pe care ea o aplică şi în ceea ce priveşte utilizarea dronelor.

Însă "tribunalul (regional) din Nord-Troms og Senja a conchis în decizia sa că Andrei Iakunin nu a comis o faptă ce trebuie pedepsită penal", a anunţat într-un comunicat echipa sa de avocaţi. "Tribunalul justifică această decizie prin faptul că pilotarea unei drone de agrement nu este acoperită de cadrul sancţiunilor", a adăugat echipa de avocaţi.

Potrivit media norvegiene, Parchetul va înainta apel.

Pe baza motivaţiilor invocate de avocaţi, verdictul tranşează şi condamnările de mai multe luni de închisoare deja pronunţate la adresa altor cetăţeni ruşi acuzaţi de fapte similare în această ţară scandinavă.

Ce pedeapsă ceruse procurorul



Devenită principalul furnizor de gaz natural pentru Europa, Norvegia este extrem de preocupată de protecţia siturilor sale strategice, în special instalaţiilor sale energetice.

Chiar dacă a recunoscut că Iakunin a pilotat drone în scopuri pur recreative şi nu pentru spionaj sau sabotaj, Parchetul a apreciat că aducerea în faţa justiţiei era justificată pentru ca interdicţia de survol să-şi păstreze funcţia de descurajare.

Procurorul ceruse o pedeapsă de 120 de zile de închisoare.

Apărarea a pledat pentru achitare, subliniind în special faptul că Iakunin, născut în Rusia, are din 2014 şi cetăţenia britanică, ceea ce ar fi fost suficient, potrivit apărării, pentru a evita sancţiunile impuse ruşilor în contextul războiului din Ucraina.

Înainte de a părăsi Sankt-Petersburg în 2008, Andrei Iakunin, care trăieşte în prezent în Italia, nu mai avea decât "legături marginale" cu ruşi. El susţine că a condamnat ofensiva lansată de Rusia asupra Ucrainei. 

A murit Viktor Cherkesov, un vechi aliat al lui Vladimir Putin. Moartea sa, învăluită în mister

Primul șef al serviciului de control al drogurilor, generalul colonel Viktor Cherkesov, a murit în noaptea de 9 noiembrie, la vârsta de 72 de ani. Alexander Khinshtein, șeful Comitetului Dumei de Stat pentru Politica Informațională, a fost cel care a anunțat despre moartea acestuia, scrie Meduza. Totuși, decesul generalului este deocamdată învăluit în mister. Asta pentru că nimeni nu a vorbit încă despre cauza morții bărbatului.

Viktor Cherkesov, un vechi aliat al președintelui rus Vladimir Putin, s-a născut pe 13 iulie 1950 la Leningrad. Din 1975, a lucrat în agențiile de securitate ale statului. În 1998, a devenit primul adjunct al șefului FSB, care a fost apoi condus de Vladimir Putin. În 2000, Cerkesov a fost membru al sediului de campanie al lui Putin, iar după alegerea sa, a devenit plenipotențiar al președintelui Federației Ruse în Districtul Federal de Nord-Vest. Vezi mai mult AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel