Data publicării:

Firmele care au primit 110 milioane de euro de la Liviu Negoiţă, scandalizând Comisia Europeană

Autor: DCNews Team | Categorie: Stiri
WhatsApp
negoita
negoita

Primăria sectorului 3 a fost acuzată de către Comisia Europeană că nu a evaluat obiectiv ofertele, într-un contract de 110 milioane de euro, atribuit candidatului a cărui ofertă conținea nereguli în ceea ce privește prețurile și termenele propuse. Câştigătorul contractulului care a încălcat regulile UE în materie de achiziţii publice este asocierea de firme SC Axela Construcții SRL  - SC AB Construct SRL - SC Tehnologica Radion SRL  - SC Pro Cons  XXI SRL.

Contractul a fost atribuit sub forma unui acord-cadru cu o durată de 4 ani. Vorbim de licitaţia pentru lucrări de sistematizare pe verticală /modernizare/ranforsare/reparatii curente/extindere apa/extindere canal pe raza sectorului 3.

Valoarea contractului: 450 de milioane de lei.

Câştigătorul licitaţiei: asocierea de firme SC AXELA CONSTRUCTII SRL - SC AB CONSTRUCT SRL - SC TEHNOLOGICA RADION SRL - SC PRO CONS XXI SRL.

Anunţ de atribuire numărul 70581/22.01.2010.

Informaţii anunţ de participare asociat 76761.

Potrivit "Cațavencii|", AB Construct este unul dintre cei mai mari încasatori discreţi din banii dirijaţi de PDL. Doar cu sectorul 3 a avut contracte (în principal reabilitări de grădiniţe şi licee) în valoare de 923.637.827 de lei (aproximativ 214.800.000 de euro) în cinci ani. Par­ticipă la contractul de 214.000.000 de euro pentru noua magistrală a metroului şi mai suge şi de la Turceni. Acţionarii AB Construct sunt două persoane din Buzău, cu 50% împreună, Auxo Consulting SRL, cu 25%, şi un Pieralia LTD, un off­shore din Cipru, tot cu 25%.

La rându-i, Auxo Construct este deţinută 100% de Pieralia LTD, acelaşi offshore din Cipru. În 2009 şi 2010, Auxo şi Pieralia au primit dividende de la AB Construct în valoare de 1.340.000 de euro. În plus, plăţile făcute direct către Pieralia nu apar în datele fiscale româneşti, dar adună alte zeci de milioane de euro pentru consultanţă. Şi nu doar de la AB Construct. Ei bine, deţinătorul Pieralia LTD este Bogdan Gruia, omul de faţă care-i va ceda firma lui Liviu Negoiţă atunci când se vor linişti apele. Aşa ne dăm seama de ce, dacă ar fi ajuns premier şi şi-ar fi declarat averea, Negoiţă ar fi fost un prim-ministru mult mai bogat decât Călin Popescu Tăriceanu, mai scrie revista "Cațavencii".

Pentru acest contract, Comisia Europeană a avertizat România că a încălcat normele europene în materie de achiziții publice. Solicitarea adresată României de către Comisie ia forma unui aviz motivat şi reprezintă a doua etapă în cadrul procedurii Uniunii Europene de constatare a încălcării legislaţiei UE.

Avem 2 luni să ne conformăm la exigenţele UE. Altfel, Comisia sesizează Curtea de Justiţie a UE.

Primăria sectorului 3 nu a acordat candidaților un termen suficient pentru pregătirea ofertelor, a modificat în cursul procedurii anumite elemente obligatorii din anunțul de participare, printre care criteriile de selecție, fără a proceda la publicarea modificărilor în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene (JOUE), acestea fiind comunicate numai la nivel național, spune Comisia Europeană.

Primăria sectorului 3 nu a evaluat obiectiv ofertele, explică CE. Acordul-cadru a fost atribuit unui candidat a cărui ofertă conținea nereguli în ceea ce privește prețurile și termenele propuse. Explicațiile suplimentare furnizate de ofertantul care a câștigat contractul nu au permis clarificarea neregulilor menționate, mai spune Comisia Europeană.

Procedura de atribuire, contestată şi la CNSC

SC Mari Vila Com SRLşi SC Straco Grup SRL au contestat în mai 2009 la Consiliul Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor procedura de licitaţie pentru încheierea acordului-cadru.

CNSC a decis printre altele: anularea raportului procedurii prin care a fost desemnată câştigătoare oferta asocierii SC Axela Construcţii SRL, SC AB Construct SRL, SC Tehnologica Radion SRL, SC Pro Cons XXI SRL şi dispunerea reevaluării ofertelor de anulare a adresei autorităţii nr. 5278/01.06.2009, prin care oferta asocierii SC Straco Grup SRL a fost declarată inacceptabilă şi cea a asocierii SC Axela Construcţii SRL, SC AB Construct SRL, SC Tehnologica Radion SRL, SC Pro Cons XXI SRL câştigătoare.

De asemenea, CNSC obligă Primăria Sectorului 3 să reia procedura de atribuire de la etapa de evaluare a ofertelor, cu verificarea prealabilă a tuturor documentelor de calificare depuse de ofertanţi, în termen de cel mult douăzeci de zile de la data primirii acesteia.

Citește și:

Comisia Europeană: “România a încălcat normele europene în materie de achiziţii publice”

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel