Data actualizării:
Data publicării:

Finlanda vrea să se alăture NATO „fără întârziere”: „Sperăm ca decizia să fie luată în câteva zile”

Autor: Alexandru Negrici | Categorie: Stiri
WhatsApp
 Foto: Pixabay, de DANIEL DIAZ
Foto: Pixabay, de DANIEL DIAZ

Pe măsură ce luptele grele continuă să se deruleze în estul Ucrainei, Finlanda a declarat că intenționează să solicite aderarea la NATO „fără întârziere”, în cadrul unei schimbări majore de politică de securitate a guvernului de acolo.

Alegeri prezidentiale 2024

"Aderarea la NATO ar întări securitatea Finlandei. Ca membră a NATO, Finlanda ar consolida întreaga alianță de apărare. Finlanda trebuie să solicite fără întârziere aderarea la NATO", au transmis președintele finlandez Sauli Niinisto și prim-ministrul Sanna Marin într-o declarație comună din 12 mai.

„Sperăm că pașii naționali încă necesari pentru a lua această decizie vor fi luați rapid în următoarele câteva zile”.

Între timp, armata ucraineană a raportat că a respins forțele ruse într-un contraatac în est, ceea ce ar putea marca începutul unei schimbări în ritmul războiului.

Statul Major al forțelor armate ucrainene a declarat că a recucerit Pytomnyk, un sat de pe autostrada principală la nord de Harkov, un oraș situat la doar 40 de kilometri de graniță.

În buletinul său zilnic de informații, Ministerul Apărării al Marii Britanii a menționat că retragerea forțelor ruse din zona Harkov „este o recunoaștere tacită a incapacității Rusiei de a captura orașe cheie ucrainene unde se așteptau o rezistență limitată din partea populației”.

La Helsinki, Niisto și Marin au spus în declarația lor că un comitet special va anunța o decizie oficială a Finlandei cu privire la candidatura pentru aderare pe 15 mai.

Finlanda, care împarte o graniță de 1.340 de kilometri și o relație agitată cu Rusia, și-a intensificat cooperarea cu NATO de când Rusia a ocupat Crimeea în 2014.

Finlanda a purtat două războaie cu Uniunea Sovietică între 1939 și 1944, respingând o încercare de invazie, dar pierzând 10% din teritoriul său în acordul de pace ulterior.

Finlanda și-a menținut neutralitatea în perioada postbelică, acționând uneori ca intermediar între Moscova și Occident.

Erdogan nu sprijină intrarea Suediei și Finlandei în NATO: Au adăpostit teroriștii

Președintele turc Recep Tayyip Erdogan a declarat vineri că Turcia nu poate sprijini planurile Suediei și Finlandei de a adera la pact, deoarece țările scandinave sunt „căminul multor organizații teroriste”.

„Urmărim evoluțiile în ceea ce privește Suedia și Finlanda, dar nu avem opinii pozitive”, a declarat Erdogan reporterilor la Istanbul, adăugând că a fost o greșeală ca NATO să accepte Grecia ca membru în trecut.

"Nu vrem să repetăm ​​astfel de greșeli. În plus, țările scandinave au adăpostit organizații teroriste", a spus Erdogan. „Este imposibil să fii în favoarea", a adăugat el.

Ministerul suedez de Externe nu a comentat declarația lui Erdogan.

Liderii NATO spun că aderarea este deschisă oricărei „țari europene care este capabilă să susțină principiile acestui tratat și să contribuie la securitatea zonei Atlanticului de Nord”.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel