Finlanda, singura țară de graniță a UE care eliberează vize rușilor
Helsinki ar putea adera în curând la NATO. Între timp, aceasta este singura țară vecină din UE care eliberează vize turistice pentru cei care vin din Rusia.
Finlanda se pregătește să adere la NATO: o apartenență istorică care a provocat deja tensiuni puternice cu Moscova. Între timp însă, datorită finlandezilor, rușii își pot continua să-și ia vacanțele în Europa.
Potrivit Europa Today, țara scandinavă a rămas singura țară de graniță a UE care eliberează vize de turist celor care vin din Rusia. În prezent, ar fi peste 100 de mii. O ”generozitate” care stârnește controverse, la Helsinki, dar nu numai.
Partidul conservator finlandez a propus să înceteze acordarea de noi vize de turism rușilor
”Situația este insuportabilă - atacă Jukka Kopra, un parlamentar al Partidului Coaliția Națională - ucrainenii sunt uciși, inclusiv civili, femei și copii și, în același timp, Rușii își petrec vacanțele în UE”.
Aki Lindén, liderul social-democraților și membru al guvernului Sanna Marin, este și el de acord cu această propunere: ”Personal, cred că restricțiile trebuie înăsprite”.
Numărul de turiști ruși care trec granița a crescut constant, trecând de la 125 de mii în iunie la peste185 mii în iulie. Majoritatea sunt în posesia unei vize de turist de ani de zile, alții au aplicat recent pentru aceasta (cel puțin 10.000 în iulie).
Faptul că, cu spațiul aerian al UE închis zborurilor din Rusia, Finlanda a devenit și platforma de pe care să ajungă în alte țări UE, evitând singurele două rute alternative, și anume cele care trec prin Turcia și Serbia, care sunt mult mai scumpe.
Companiile de autobuze din Sankt Petersburg fac afaceri mari, deoarece trenul care face legătura între orașul rus și Helsinki a fost și el oprit din cauza sancțiunilor.
Dar nu doar rușii fac afaceri: pentru orașele de graniță finlandeze, turiștii ruși sunt o sursă importantă de venit
”După cum văd eu, ar trebui să le luăm banii – a scris pe Twitter Veikko Vallin, membru al Partidului Social Democrat, referindu-se la turiștii ruși – Boom-ul comerțului ar fi pozitiv mai ales pentru Finlanda de Est: ocuparea forței de muncă s-ar îmbunătăți, mulți ar fi să aibă un răgaz de la dificultățile financiare”, a declarat acesta.
Din punct de vedere juridic, eliberarea de vize de turism către ruși nu încalcă sancțiunile UE împotriva Moscovei, care vizează ”în principal și în mod specific” Guvernul rus și elita economică rusă, a explicat un purtător de cuvânt al Comisiei Europene.
Scopul sancțiunilor este de a împiedica Kremlinul să finanțeze războiul de agresiune din Ucraina și nu de a viza cetățenii de rând. Eliberarea vizelor, conform Regulamentului Schengen, ar trebui evaluată de la caz la caz, pentru a verifica dacă solicitantul ar putea pune în pericol ordinea publică, securitatea națională sau relațiile internaționale ale unui stat membru.
Estonia, Letonia, Lituania și Polonia, celelalte țări UE care se învecinează cu Rusia, au decis să nu mai elibereze aceste vize. Moscova ”va reacționa foarte negativ” dacă Helsinki îi va imita, a declarat marți purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.
Citește și:
Dmitri Peskov avertizează: Moscova va lua măsuri de represalii dacă rușilor li se refuză accesul la viza Schengen
Pe 26 iulie, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat că nu poate fi exclusă perspectiva ca rușilor să li se interzică accesul la vizele Schengen.
În același context, el și-a exprimat speranța că nu se va ajunge la asta. Peskov a declarat reporterilor: ”Nu putem exclude unele acțiuni de o asemenea natură emoțională care nu se vor încadra în înțelegerea judecății sănătoase. În acest sens, este cu adevărat imposibil să excludem un astfel de pericol, ar fi foarte rău și, firește, ar presupune diverse represalii din partea Moscovei”.
El a continuat spunând: ”Totuși, aș dori să sper la ce e mai bun, cel puțin pentru o mică parte din păstrarea gândirii sobre a adversarilor noștri. Să nu uităm totuși că în situații de o semnificație deosebită, cum ar fi povestea Tranzit Kaliningrad, niște vlăstaruri de bun simț sparg vălul unei asemenea stări de inconștient emoțional.”
Potrivit lui Peskov, națiunile occidentale concurează în urmărirea diferitelor măsuri anti-ruse și neprietenoase.
Peskov a mai remarcat că Occidentul se apropie de finalul inventarului lor de măsuri capabile să pună presiune asupra Rusiei, potrivit Republik World.
El a spus: ”Vedem că ei rămân fără arsenal de măsuri care, după cum cred ei, sunt capabile să pună presiune asupra noastră și să ne oblige să ne schimbăm poziția și decizii din ce în ce mai iraționale, nerezonabile, greu de explicat”.
Estonia intenționează să solicite UE să suspende acordarea de vize Schengen rușilor
Potrivit ministrului de Externe al Estoniei, Urmas Reinsalu, ministerul său pregătește o cerere către Uniunea Europeană de suspendare a acordării de vize Schengen rușilor.
Potrivit acestuia, tema vizelor pentru ruși a fost dezbătută în Uniunea Europeană în luna martie, dar în Rusia existau limite la acea vreme din cauza coronavirusului, iar vizitele nu au fost atât de răspândite ca acum.
Citește mai mult AICI.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News