Finlanda este pregătită să intre în NATO fără Suedia
Data publicării:
Autor: Ioan-Radu Gava
WhatsApp
Foto cu caracter ilustrativ: Pexels
Foto cu caracter ilustrativ: Pexels
Majoritatea finlandezilor doresc să intre în NATO fără Suedia, iar surse politice sugerează că guvernul finlandez este pregătit să facă acest lucru fără vecinul de la vest.

Guvernul finlandez este pregătit să adere la NATO fără Suedia, au confirmat surse din politica externă și de securitate pentru ziarul Iltalehti.

Ambele țări au solicitat aderarea la Alianța de apărare în mai anul trecut, dar Finlanda se descurcă mai bine în depășirea obstacolelor reprezentate de Turcia, care încă nu a ratificat cererea niciunei țări.

Discuțiile dintre Ankara și Stockholm au stagnat din cauza preocupărilor de lungă durată cu privire la sprijinul suedez pentru grupurile antiguvernamentale considerate de Turcia ca fiind teroriste. Tensiunile s-au aprins și mai mult luna trecută, după ce în Suedia a fost un protest anti-islam în fața ambasadei Turciei din Stockholm, în timpul căruia a fost arsă o copie a Coranului, stârnind indignare în întreaga lume islamică.

„Turcii nu au nicio problemă cu apartenența Finlandei la NATO”, a declarat luni o sursă de politică externă și de securitate pentru ziarul finlandez.

„Faptele ar trebui să fie recunoscute: suntem vecini cu Rusia. Poziția geopolitică a Suediei este destul de diferită de poziția noastră.”, a mai precizat sursa.

„Suntem pregătiți dacă Turcia ratifică doar aderarea Finlandei”, a adăugat sursa.

Ideea ca doar Finlanda să aibă succes a fost ridicată de președintele turc Recep Tayyip Erdoğan săptămâna trecută, când le-a spus reporterilor: „Dacă este necesar, putem da un răspuns diferit în ceea ce privește Finlanda. Suedia va fi șocată când vom da un răspuns diferit pentru Finlanda.”

CITEȘTE ȘI     -    Erdoğan nu vrea să audă de Suedia în NATO: Nu ar trebui să se obosească să încerce în acest moment

Electoratul finalndez, în favoarea aderării fără Suedia

Aderarea la NATO independent de Suedia este favorizată de electoratul finlandez. Potrivit unui sondaj recent realizat de compania de cercetare Taloustutkimus pentru ziarul Ilta-Sanomat, 53% dintre respondenți susțin aderarea la alianța pentru apărare, indiferent dacă oferta Suediei este ratificată în unanimitate. Doar 28% doresc ca Finlanda să aștepte ca Suedia să obțină aprobarea.

Aderarea la NATO este extrem de populară în Finlanda, 82% dintre respondenți susținând aderarea la alianță, comparativ cu 8% care se opun planului.

Ministrul suedez de externe, Tobias Billström, urmează să viziteze Finlanda marți pentru a se întâlni cu omologul său, Pekka Haaviston, pentru a discuta în continuare despre aderarea celor două state.

Suedia speră că o nouă lege antitero, care va intra în vigoare în iunie, va liniști suficient Turcia, conform RMX.

CITEȘTE ȘI     -    Geoană vrea aderarea la NATO a Suediei și Finlandei: Acum este momentul!

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel