Financial Times: UK plănuiește să întrerupă livrările de gaze către UE
Data publicării:
Autor: Doinița Manic
WhatsApp
Financial Times: UK plănuiește să întrerupă livrările de gaze către UE / Foto: Pixabay
Financial Times: UK plănuiește să întrerupă livrările de gaze către UE / Foto: Pixabay
Regatul Unit plănuiește să întrerupă livrările de gaze către UE dacă criza gazelor din Rusia se intensifică, potrivit Financial Times.

Marea Britanie va întrerupe aprovizionarea cu gaz către Europa dacă va fi lovită de penurie din cauza agravării crizei gazelor din Rusia, potrivit unui plan de urgenţă, dezvăluie The Financial Times.

În condițiile în care țările europene se confruntă cu perspectiva ca Rusia să întrerupă exporturile de gaze, planul britanic de urgență ar prevedea închiderea conductelor de gaz către Țările de Jos și Belgia în cazul unei penurii, potrivit FT. O întrerupere a acestor conducte de interconexiune este una dintre primele măsuri prevăzute în planul britanic de urgenţă, care poate fi pus în aplicare de către National Grid în lunile următoare, mai scrie sursa citată.

Companiile europene în domeniul gazelor îndeamnă Londra să coopereze cu Uniunea Eropeană (UE) în acest dosar şi avertizează că o întrerupere a conductelor s-ar putea întoarce împotriva regatului Unit pe termen lung.

"Cu siguranță le-aș recomanda (Marii Britanii n.r.) să reconsidere oprirea interconexiunii în cazul unei crize.", a declarat Bart Jan Hoevers, președintele Rețelei europene a operatorilor de sisteme de transport de gaze, un grup puternic ai cărui membri includ Snam din Italia și Fluxys din Belgia.

Marea Britanie își va testa planul de urgență pentru lipsa gazului în septembrie. National Grid a spus că planul a fost testat anual, adăugând că cel mai recent exercițiu va "reflecta circumstanțele", deoarece Rusia reduce exporturile de gaze către Europa. Germania și Țările de Jos și-au declanșat luna aceasta propriile planuri de urgență, repornind centralele pe cărbune și îndemnând industria să reducă utilizarea gazului după ce Rusia a redus exporturile de gaze.

Prima țară europeană care și-a asigurat aprovizionarea și stocarea de gaze naturale

După reuniunea miniştrilor energiei ai statelor membre ale UE, László Palkovics a relatat detaliile întâlnirii sale cu comisarul pentru energie, Kadri Simson, declarând că Ungaria ar trebui să fie cât mai independentă de ţările din regiune în privinţa aprovizionării cu energie.

Potrivit Rador, planul referitor la sistemul energetic al Ungariei are ca ţinte să facă acest sistem mai ecologic şi mai nepoluant, să realizeze obiectivele privind emisiile, precum şi să obţină autonomia energetică a ţării, a declarat, luni seara, Agenţiei de Presă MTI, ministrul Tehnologiei şi Industriei, în cadrul unei convorbiri telefonice de la Luxemburg.

László Palkovics a precizat: ”Ungaria a început în urmă cu mai bine de un deceniu să devină independentă în privinţa aprovizionării cu energie, iar în prezent are puncte de tranzitare a gazelor natural şi a curentului electric dinspre toate ţările vecine. Ungaria analizează, de asemenea, modalităţile de a crea o situaţie energetică bazată pe producţie locală, pentru cazul în care nu ar primi energie din nicio direcţie exterioară”, a adăugat oficialul ungar.

Ministrul Tehnologiei şi Industriei a declarat că Ungaria şi-a modificat planul referitor la sistemul energetic pentru a îndeplini obiectivele climatice prevăzute până în 2030 şi pentru a putea trece la îndeplinirea obiectivelor în perspectiva anului 2050. Vezi mai mult AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel