Data publicării:

FT: UE va fi nevoită să exploateze gaze de șist

Autor: Căloiu Oana | Categorie: Economie
WhatsApp
gazesist
gazesist

Alegeri prezidentiale 2024

Europa nu poate ignora schimbările radicale din domeniul energiei globale, susține semnatarul unui editorial publicat de Semnatarul unui editorial publicat de Financial Times, Alan Riley, susține că în cadrul dezbaterilor pe tema siguranței metodei fracturării hidraulice, factorii de decizie politică omit imaginea de ansamblu.

Profesor la City University London, Riley a scris că revoluția gazului de șist poate dezarticula raportului 80/10 privind resursele - faptul ca 80% din resursele de petrol și gaze naturale se găsesc în țările cartelului Organizației Țărilor Exportatoare de Petrol (OPEC) sau în Rusia și doar 10% în țările Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE) și China.

Riley subliniază că și în situația în care europenii nu vor extrage energie din șisturi, gazul de șist dezvoltat în alte zone va consolida securitatea aprovizionării Europei. Dar, prin refuzul de a exploata, Europa "va deveni singurul bloc economic major fără resurse energetice importante". Profesorul argumentează reconfigurarea Europei prin faptul că, pe de o parte, SUA, India, China și America Latina vor avea acces la gazul de șist, precum și la combustibilii fosili off-shore, iar pe de altă parte, SUA se apropie de independența energetică. În acest context, există posibilitatea ca Washingtonul să pună presiune asupra Europei de a investi în propria securitate energetica, asumându-și o parte din povara protejării fluxului de petrol. Mai mult, Riley susține că UE nu poate evita impactul gazului de șist asupra politicii de mediu. Apoi, în contextul în care exploatarea va duce la cantități imense de gaze de șist, prețurile vor scădea. În SUA deja se întâmplă acest lucru, iar producătorii de cărbune își trimit producția în Europa, cauzând probleme pentru Bruxelles în privința politicii schimărilor climaterice. În plus, costurile ridicate ale resurselor regenerabile va face ca Europa să devină terenul de dumping global pentru cărbune.

În articol se mai precizează faptul că Europa s-ar putea confrunta cu o dezindustrializare, în principal, pe fondul posibilității ca celelalte blocuri economice majore să obțină cantități semnificative de resurse ieftine.

Profesorul britanic a ținut să menționeze că, din punct de vedere economic și geostrategic, "plăcile tectonice se mișcă împotriva Europei, iar clima nu așteaptaăă pe nimeni", adăugând că este necesară concentrarea pe impactul prețurilor, precum și pe reconsiderarea modul de abordare a securității energetice.  

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel