Finanțare europeană pentru o biserică din lemn, veche de peste 300 de ani
Data publicării:
Autor: DCNews Team
WhatsApp
O biserică de lemn, ridicată în 1701, situată în satul hunedorean Boz,  va fi restaurată cu ajutorul unei finanțări europene în valoare de peste 250.000 de euro, fondurile fiind câștigate de parohia localității în baza Programului Național de Dezvoltare Rurală (PNDR).

Parohia Boz este singura din Regiunea Vest care a reușit să obțină o finanțare nerambursabilă pentru refacerea lăcașului de cult.

"Este o biserică de patrimoniu de o valoare deosebită pentru județul Hunedoara. Proiectul este unic la nivelul Regiunii Vest și acest lucru este lăudabil", a declarat luni purtătorul de cuvânt al Episcopiei Devei și Hunedoarei, preotul Gabriel Miricescu, scrie romaniatv.net.

Biserica a mai suferit intervenții în decursul timpului, în anul 2012 fiind necesară înlocuirea acoperișului din șiță, pentru că altfel monumentul s-ar fi degradat iremediabil. Lucrarea a fost posibilă cu ajutorul Fundației 'Pro Patrimoniu' din București, după care s-a decis căutarea unei forme de finanțare pentru restaurarea întregii biserici.

"În anul 2012 am schimbat șița, iar apoi am început demersurile pentru restaurarea completă a acestui monument. Am încercat mai multe variante, însă Dumnezeu a rânduit, anul trecut, să obținem finanțare europeană prin Programul Național de Dezvoltare Rurală. Valoarea finanțării eligibile este de 990.000 de lei, la care se adaugă TVA recuperabil. Totalul investiției este 1,17 milioane lei, adică 256.000 euro", a explicat preotul din satul Boz, Dacian Munteanu.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel