Data publicării:
Finanțare europeană. Andi Cristea: Lucrurile mi se par foarte periculoase
Europarlamentarul Andi Cristea, președintele Delegației pentru Republica Moldova, a fost întrebat cum vede faptul că mai mulți europarlamentari au cerut în plenul Parlamentului European să fie suspendată asistența macrofinanciară, aprobată în iulie, "din cauză că ar trena reformele, că există corupție, că sunt derapaje democratice în Republica Moldova".
"Vedeți, în urmă cu câțiva ani, când exista Alianța pentru Integrare Europeană, Parlamentul European vorbea pe o singură voce despre Republica Moldova, pentru că partidele proeuropene erau parteneri de coaliție; partidele proeuropene care sunt și erau partenere ale grupurilor politice europene. Și această unitate de care vorbeam, pe o singură voce, se regăsea acest consens și când era vorba de poziționări ale Parlamentul European ca instituție, dar și când era vorba de poziționări individuale ale grupurilor politice europene. La momentul acesta însă diviziunile și certurile dintre partidele proeuropene din Moldova sunt din ce în ce mai mult reflectate în Legislativul European. Socialiștii și democrații europeni sprijină Partidul Democrat cu o atitudine critică când e necesar, însă ei rămân un partener al nostru și îi vom sprijini pe viitor.
PPE are o atitudine clasică de opoziție, urmând, în general, poziționările Maiei Sandu; ALDE, mă refer la liberalii și democrații europeni, sunt frustrați că Partidul Liberal nu mai e la guvernare la Chișinău, iar primarul Chișinăului este în arest la domiciliu. Și pe cale de consecințe au devenit foarte critici în ultimele luni. Celelalte grupuri, mă refer la Grupul Verzilor, la GUE, urmăresc ce se întâmplă în Republica Moldova cu intermitențe și de multe ori își au informațiile dintr-o singură sursă, de multe ori subiectivă. Ei bine, acest lucru ar trebui să se schimbe, dacă vrem să devenim eficienți în sprijinirea Republicii Moldova. E necesar, cred eu, să fim uniți ca familii europene și să avem în vedere obiectivul strategic și comun al familiilor politice europene de ancorare a Republicii Moldova în spațiul valorilor europene", a zis Andi Cristea într-un interviu pentru Europalibera.
Amintim că Andi Cristea a fost europarlamentarul care a cerut să se găsească o soluție prin care să se susțină Moldova, lucrând atât cu guvernarea, cât și cu opoziția.
"Dacă nu reușim să lucrăm împreună la nivel european și cădem în capcana poziționărilor strict tactice, politice ale familiilor noastre individuale, Moldova nu va progresa, iar noi ca politicieni europeni vom deveni ostatici ai luptelor politice interne de la Chișinău. Ori avem o viziune și ne-o asumăm cu toții, de la stânga europeană până la dreapta europeană, împreună cu prietenii și colegii noștri liberal-democrați europeni, fie spunem clar, cum a spus PPE, că vrem suspendarea finanțării pentru Republica Moldova sau vrem reevaluarea Acordului de Asociere, așa cum președintele PPE a declarat în august.
Lucrurile astea mi se par foarte, foarte periculoase, pentru că ar scufunda Moldova în apele tulburi ale vecinătății estice și eu, personal, nu-mi doresc acest lucru. Și, vedeți, mai este o chestiune un pic mai sofisticată. În ultimele luni, în ultimul an cred că au existat, dacă socotim și dezbaterea de astăzi, trei discuții, trei dezbateri pe Republica Moldova, cerute de PPE. Cea de săptămâna asta, la care ne referim, desfășurându-se cu o lună doar înainte de summitul Parteneriatului Estic. Și mă întreb eu: nu cumva e un semnal foarte subtil de descurajare nu doar pentru Moldova, dar și pentru Ucraina, Georgia ca ele, aceste state să nu aibă ambiții sporite de la summitul de la Bruxelles, că tot vorbesc țările respective, așa cu jumătate de gură, despre perspectiva europeană." Citiți continuarea AICI.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News