Finanțare americană oprită. Avertisment ONU: ”Riscuri dramatice pentru palestinieni”
ONU atrage atenţia asupra 'riscurilor dramatice' pentru palestinieni după îngheţarea parţială a finanţării americane.
Agenţia Naţiunilor Unite pentru refugiaţii palestinieni (UNRWA) a atras atenţia asupra 'riscurilor dramatice' cu care se va confrunta dacă nu va primi fonduri suplimentare după ce SUA au anunţat o îngheţare parţială a finanţării pe care o asigurau, transmite marţi AFP.
Într-o scrisoare trimisă angajaţilor săi, UNRWA menţionează că programele care ar putea fi afectate de lipsă de fonduri sunt cele care privesc locurile de muncă, ajutoarele pentru locuinţe şi asistenţa pentru bolile mintale. Scrisoarea mai precizează că UNRWA va face tot posibilul pentru a menţine programele de ajutor alimentar, mai ales cele pentru Fâşia Gaza, aflată sub blocadă israeliană.
Cel mai ridicat deficit
O sursă familiarizată cu aceste programe a indicat însă că şi ele ar putea fi afectate în lunile următoare. În scrisoare, directorul agenţiei, Pierre Kraehenbühl, afirmă că le-a cerut donatorilor să-şi suplimenteze angajamentele pentru acoperirea deficitului, cifrat în prezent la 217 milioane de dolari (185 milioane de euro), 'deficitul cel mai ridicat pe care UNRWA l-a cunoscut în întreaga sa istorie'.
'Nu pot ascunde riscurile dramatice cu care se vor confrunta serviciile noastre dacă nu primim fonduri suplimentare foarte rapid', a adăugat Kraehenbühl. SUA, care asigurau 30% din fondurile UNRWA, au anunţat în ianuarie îngheţarea a peste jumătate din finanţare, adică 65 milioane de dolari (55 milioane de euro). Mai mult de 500.000 de copii învaţă în şcolile UNRWA, în condiţiile în care 54% din bugetul acesteia este dedicat educaţiei.
Agenţia mai asigură alte forme de asistenţă şi are peste 20.000 de angajaţi în Orientul Mijlociu, în majoritatea lor palestinieni.
Vezi și: Copii imigranți. Lovitură pentru Trump. Judecătoare: ”Argumente dubioase şi neconvingătoare”
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News