Data publicării:

Finala Ligii Campionilor, cerută pe Wembley. Suporterii englezi, presiuni la UEFA

Autor: Florin Răvdan | Categorie: Sport
WhatsApp
Sursa: Pexels
Sursa: Pexels

Suporterii din Anglia cer oficialilor UEFA să mute finala Ligii Campioniolor de la Istanbul la Londra, pe stadionul Wembley, după ce în ultimul act au ajuns două echipe din Regat: Chelsea şi Manchester City. 

Întrebarea legitimă a suporterilor britanici este de ce UEFA nu decide pur și simplu să mute partida din Turcia pe Wembley? De ce să fie nevoie ca 8.000 de suporteri englezi ai celor două echipe să se expună inutil pericolului de a călătorii pe timp de pandemie, în condițiile în care Turcia se află în lockdown până pe 17 mai și a raportat în ultimele zile peste 26.000 de cazuri de infectare cu Covid-19 zilnic? Dar, o analiză mai în profunzime demonstrează de ce mutarea celui mai important meci european intercluburi al anului nu este atât de simplu de realizat.

Turcia a aşteptat un an să găzduiască finala. Decizia finală, la guvernul de la Ankara

În primul rând, UEFA nu este dispusă să-și exercite puterea de decizie și să ia finala turneului dintr-o țară care a așteptat cu răbdare să găzduiască un joc atât de prestigios și care a fost deja amânat un an din cauza pandemiei. Chiar și în condițiile în care acest meci nu va fi jucat în circumstanțe ideale, așa cum și-au imaginat organizatorii turci.

Informații neoficiale, vehiculate în presa britanică, arată că UEFA a lăsat decizia la latitudinea guvernului turc. Dacă acesta consideră că este sigur să găzduiască 8.000 de fani care călătoresc din Anglia, cu toate aspectele pe care le presupune această deplasare, atunci meciul va avea loc pe stadionul Ataturk din Istanbul. Dacă însă, vor decide că nu este posibil, din cauza evoluției situației pandemice din Turcia, atunci meciul ar putea fi mutat.

Perspectiva ca UEFA să decidă, pur și simplu, în ultimul minut, să organizeze finala în Anglia, amânând din nou găzduirea finalei în Turcia pentru 2022 și devansarea finalei din 2024, programate pe Wembley, până în 2021, nu este o variantă agreată în acest moment.
UEFA lucrează îndeaproape cu autoritățile turcești și Federația Turcă de Fotbal în ceea ce privește situația aflată în continuă schimbare. UEFA a fost asigurată că lockdouwn-ul, în vigoare până în 17 mai în Turcia, nu va afecta finala. O nouă actualizare a situației, incluzând și informații despre vânzarea biletelor și condițiile de călătorie, este așteptată până vineri, de către UEFA.

Pe ce stadion din Anglia ar fi finala

Dar, chiar și dacă s-ar decide relocarea finalei, se pune întrebarea care este stadionul care ar putea găzdui finala în Anglia? Wembley este deja rezervat pe 29 mai pentru finala play-off-ului Championship (Liga secundă engleză). Stadioanele Etihad și Stamford Bridge sunt, din motive evidente, excluse.

Un alt stadion din Londra ar favoriza pe Chelsea, iar unul din zona Manchester sau Liverpool ar favoriza pe Manchester City. Alte variante ar fi, la jumătatea drumului, Stadionul King Power, din Leicester sau Villa Park, din Birmingham, despre care skysports.com spune că ar fi fost deja ofertat joi către UEFA de către clubul englez Aston Villa.

Chiar și în condițiile deciderii relocării, există sute de persoane care trebuie să intre în Anglia, aparținând producătorilor media și TV, sponsorilor și structurilor oficiale ale UEFA. În prezent, persoanele care călătoresc în Anglia trebuie să intre în carantină, iar pentru ca un eveniment precum finala Ligii Campionilor să aibă loc, guvernul britanic ar trebui să fie de acord cu derogări.

De asemenea, este important de reținut că o finală a Ligii Campionilor este un eveniment extrem de complex de organizat. Deși este posibil, din punct de vedere logistic va fi foarte dificil, mai ales dacă decizia nu se va lua în maxim câteva zile. Nu este vorba doar despre cele două echipe, ci și despre companiile media, care produc evenimentul pentru transmisiile TV, sponsori, oficiali, organizatori, evenimente de divertisment înainte de meci, repetiții și multe altele.

Probabil că subiectul va fi mult dezbătut în zilele următoare și vor exista mulți critici care se vor întreba de ce două cluburi de fotbal din aceeași țară și miile lor de fani sunt obligați să zboare 4.000 de kilometri pe timp de pandemie pentru a-și urmări favoriții.

Dar, așa cum stau lucrurile în acest moment, este puțin probabil ca decizia să se schimbe, scrie Mediafax.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel