Urmărește emisiunea live
Final de eră Netanyahu. Naftali Bennett este noul premier al Israelului
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Mihai Ciobanu
WhatsApp
Steag Israel
Steag Israel
Naftali Bennett este noul premier al Israelului. 

Parlamentul Israelului a aprobat, duminică seară, învestirea noului Guvern, care va fi condus prin rotaţie, de Naftali Bennett şi Yair Lapid, punând capăt celor 12 ani în care Benjamin Netanyahu a fost permament prim-ministru.

Domnia lui Benjamin Netanyahu, politicianul israelian care a dominat în ultimii ani scena politică din Israel, s-a încheiat oficial duminică, cel puțin deocamdată, întrucât Parlamentul țării și-a dat votul de încredere unui guvern de coaliție precar. Parlamentul israelian, Knesset, a votat cu un singur vot - 60 pentru 59, cu o abținere - pentru a instala noul guvern, scrie nytimes.com.

Într-un discurs ținut înaintea votului de încredere, Naftali Bennett a salutat coaliția sa ca un antidot esențial pentru un situaţia pe care o descria ca fiind un "impas". "Am oprit trenul înainte de abis", a mai spus Naftali Bennett.

Noul cabinet al ultranaţionalistului Naftali Bennett este compus din formaţiuni atât din dreapta, cât şi din stânga eşichierului politic, inclusiv un partid arab. Cei 59 care au votat împotrivă din cei 119 de deputaţi prezenţi (din totalul de 120) au fost în cea mai mare parte reprezentanţi ai Likud al lui Netanyahu, ai extremei drepte şi ai ultrareligioşilor.

Acordul de coaliţie a fost semnat vineri. Dacă guvernul Bennett nu ar fi obţinut majoritatea în parlament, Israelul se îndrepta probabil spre al cincilea rând de alegeri în mai puţin de doi ani. Într-o alocuţiune în Knesset înainte de vot, Netanyahu a asigurat că "în curând" se va întoarce la putere.

Coaliția eterogenă formată din opt formațiuni va conduce Israelul

Această coaliţie eterogenă - reunind două partide de stânga, două de centru, trei de dreapta şi o formaţiune arabă - a întrunit majoritatea necesară de 61 de deputaţi din cei 120 din Parlament. Şi, cu excepţia unei schimbări de ultim moment, coaliţia ar urma să obţină aprobarea oficialilor aleşi, ceea ce va încheia mandatul lui Benjamin Netanyahu, care a fost şeful guvernului timp de 12 ani fără întrerupere. Confruntat timp de un an cu un proces de corupţie, Benjamin Netanyahu, în vârstă de 71 de ani, a fost ţinta unei noi manifestaţii de protest sâmbătă seara.

Benjamin Netanyahu, liderul partidului Likud (dreapta), a criticat vehement noua coaliţie guvernamentală

"Nu veţi putea reduce la tăcere alegătorii Likud, membrii mişcărilor Haredi şi pe cei de dreapta. Şi nu mă veţi putea reduce la tăcere pe mine", a declarat Benjamin Netanyahu, avertizând că va ajunge din nou la putere în curând.

"Publicul nu va uita această fraudă uriaşă, cea mai mare fraudă din istoria Israelului", a adăugat Netanyahu, acuzându-l pe Naftali Bennett că exclusese o alianţă cu Yair Lapid înaintea ultimului scrutin parlamentar.

"Eu mă aflu aici în numele milionului de israelieni care au votat cu Likud sub conducerea mea şi a altui milion de israelieni care au votat cu partide de dreapta ştiind că se vor alătura unui guvern condus de mine", a precizat Benjamin Netanyahu, subliniind că va continua să fie în slujba cetăţenilor israelieni.

Benjamin Netanyahu a generat controverse politice în Israel, în contextul în care este judecat pentru presupuse acte de corupţie. Partidul condus de Benjamin Netanyahu, Likud (dreapta), s-a clasat pe primul loc în cel mai recent scrutin legislativ din Israel, însă fără a avea majoritate parlamentară. Benjamin Netanyahu a deţinut funcţia de premier al Israelului din 2009, dar, anterior, a mai fost prim-ministru în perioada 1996-1999, transmite Mediafax.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel