Fina lui Vladimir Putin fuge din Rusia la câteva ore după ce poliția i-a percheziționat casa
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Elena Didila
WhatsApp
Ksenia Sobchak. Sursa Foto: Youtube, Crux
Ksenia Sobchak. Sursa Foto: Youtube, Crux
Ksenia Sobchak, despre care presa internațională spune că ar fi fost botezată de Vladimir Putin, ar fi fugit din țară ieri dimineață, la câteva ore după ce poliția a percheziționat conacul ei. Percheziția ar fi venit după ce ea ar fi criticat invadarea Ucrainei de către Rusia.

Se presupune că Ksenia Sobchak, în vârstă de 40 de ani, s-a îmbarcat într-un zbor către Lituania, via Belarus, cu puțin timp înainte ca agenții să sosească pe aeroportul Vnukovo-3 din Moscova pentru a o aresta.

Potrivit Daily Mail, Putin ar fi avut legături vechi cu familia ei și se zvonește că ea a fost botezată de către însuși Vladimir Putin. Tatăl ei, Anatoli Sobchak, a fost profesorul de drept și mentorul lui Putin, care i-a dat primul loc în politică în calitate de viceprimar al Sankt Petersburgului.

Nu este încă clar care sunt remarcile ce i-au înfuriat pe oficialii de la Kremlin și care i-au determinat pe aceștia să-i percheziționeze locuința. Se pare însă, că această mișcare vine după ce Ksenia Sobchak a fost vizată într-o anchetă penală ce i-ar aduce până la trei ani de închisoare pentru ”răspândirea de falsuri despre agențiile guvernamentale” pe un canal media.

Cum a ajuns Ksenia Sobchak în Lituania?

Presa rusă a susținut că Sobchak a cumpărat bilete pentru Dubai și Turcia pentru a induce autoritățile în eroare, dar în cele din urmă a plecat în Belarus, de unde a călătorit în Lituania.

Potrivit publicației DW, ziarul israelian Haaretz a raportat în aprilie că Sobchak și-a dobândit cetățenia israeliană după invadarea Ucrainei de către Rusia.

”Cetăţenii Israelului nu au nevoie de viză şi li se permite să rămână în ţară timp de 90 de zile”, a declarat Darius Jauniskis, şeful Departamentului de Securitate de Stat al Lituaniei, unui post de radio local. 

Ministrul lituanian de Externe, Gabrielius Landsbergis, a declarat reporterilor că ”Doamna Sobchak în prezent nu este inclusă în nicio listă de sancțiuni a UE, Regatul Unit sau SUA”.

Lituania și alte state baltice, împreună cu Polonia, au încetat admiterea cetățenilor ruși cu vize Schengen valabile încă din septembrie. Sute au fost respinse, dar mulți au intrat oricum, după ce au prezentat la graniță pașapoartele altor țări.

Cine este Ksenia Sobchak?

Sobchak este faimoasă în Rusia, unde a asumat diverse roluri jurnalistice, de celebritate și politice de-a lungul anilor și are legături de familie de lungă durată cu președintele Vladimir Putin. Defunctul ei tată, fostul primar din Sankt Petersburg Anatoly Sobchak, a fost șeful lui Putin în anii 1990.

Sobchak a devenit mai întâi faimoasă în calitate de vedetă de televiziune. S-a implicat în politică când a decis să se alăture protestelor masive anti-Putin de la Moscova în 2011-2012, iar mai târziu s-a reinventat ca jurnalist serios de televiziune și ca activist de opoziție.

Ea l-a criticat adesea pe Putin, dar multe persoane din opoziție rusă au acuzat-o și că servește agenda Kremlinului. În 2018, ea a devenit o contestatoare liberală la alegerile prezidențiale din Rusia, terminând pe locul patru cu aproximativ 1,7% din voturi.

Criticii ei au numit campania ei electorală o încercare a Kremlinului de a da o notă democratică realegerii mari a lui Putin. Cu toate acestea, Sobchak a negat că a servit agenda lui Putin.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel