Data actualizării:
Data publicării:

Filmul "Maria, Regina României", proiecţie de gală, la Ateneul Român. De vineri, în cinematografe

Autor: Alexandru Ichim | Categorie: Cultura
WhatsApp

Filmul "Maria, Regina României", în regia lui Alexis Sweet Cahill, a fost prezentat în premieră de gală, miercuri, la Ateneul Român, urmând ca de vineri să ruleze în cinematografele din ţară.

Pelicula, bazată pe fapte reale, prezintă drumul anevoios, plin de încercări al unei regine care doreşte să îşi împlinească un vis: România Unită. Acţiunea filmului are loc în timpul Conferinţei de Pace de la Paris, în 1919, scrie Agerpres. 

Regizorul Alexis Sweet Cahill a descris-o pe regina Maria prezentată în filmul său ca pe "o eroină hotărâtă, o femeie care s-a sacrificat şi a realizat lucruri incredibile".

"Toţi ar trebui să învăţăm de la ea. Aş vrea ca oamenii să fie inspiraţi de ea şi să se uite la politica din prezent. Nu mai avem asemenea personaje. Ştiu că ea aparţine altei perioade, dar acum nu mai obişnuim să facem sacrificii", a punctat cineastul.

Cahill a declarat pentru Agerpres că a dorit ca filmul acesta să fie "epic". "Cred că dacă aş fi abordat acest film în spiritul noului val al filmului românesc - cu un plan-secvenţă etern - nu cred că aş fi putut spune acea poveste", a apreciat realizatorul.

Mii de ore de filmare pentru această producție

O producţie Abis Studio, "Maria, Regina României" a avut o echipă de peste 200 de profesionişti care au realizat mii de ore de filmare, în spaţii din Calea Victoriei, Gara de Nord, Gara din Lyon, cu decoruri, piese de mobilier după modelul original. Filmările au avut loc în România şi în Franţa şi au pus în valoare locuri precum Palatul Cotroceni, Castelul Peleş, Quai d'Orsay din Paris. Dincolo de acestea, Cahill spune că producţia arată "mai amplă decât în realitate".

"Am fost înţelepţi în folosirea bugetului şi prin modul în care am făcut producţia să arate ca un film cu buget mare", a povestit acesta. Când este întrebat care a fost bugetul, nu îl dezvăluie. "Nu e important cât este bugetul, cifra în sine. Important este cât pare că este. Este un pic precum un actor. Nu îi spui 'câţi ani ai?', îi spui 'personaje de ce vârste poţi să interpretezi?'", a afirmat regizorul.

Creat după ideea lui Brigitte Drodtloff, alături de coscenarista Maria-Denise Theodoru, scenariul a fost adaptat pentru marele ecran de Ioana Manea, alături de Cahill. Din distribuţie fac parte actori români, francezi şi englezi: Roxana Lupu (Regina Maria), Daniel Plier (Regele Ferdinand), Anghel Damian (Prinţul Carol al II-lea), Adrian Titieni (Ion I.C. Brătianu), Emil Măndănac (Prinţul Ştirbey), Ronald Chenery (Georges Clemenceau), Philippe Caroit (Contele de Saint-Aulaire), Richard Elfyn (Lloyd George), Patrick Drury (Woodrow Wilson). De altfel, filmul este jucat în mare parte în engleză şi română.

Cine a compus muzica pentru această producție

Muzica pentru această producţie este compusă de Giancarlo Russo şi interpretată de Orchestra Simfonică Naţională Radio din Bulgaria.

Filmul a câştigat recent premiul publicului la ediţia de anul acesta a Les Films de Cannes a Bucarest, unde a putut fi văzut în avanpremieră. De altfel, vorbind despre aşteptările sale de la proiecţiile viitoare ale filmului în cinema, regizorul evocă o amintire de la Les Films de Cannes. "O tânără a venit atunci la mine şi mi-a zis: 'Nu ştiam că regina (Maria - n.r.) era englezoaică'. Mi-am spus: 'Dacă tot ce am realizat este doar asta, să învăţ pe cineva asta, sunt fericit ca regizor'", a mărturisit Cahill.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel