Filmele de groază îți pot aduce defapt beneficii asupra sănătății mintale?
Data publicării:
Autor: Julia Pandi
WhatsApp
Vizionarea unor filme de groază vă poate oferi mult mai mult decât o sperietură bună, ele pot, de asemenea, ajuta la ameliorarea stresului și a anxietății

Vizionarea unor filme de groază vă poate oferi mult mai mult decât o sperietură bună, ele pot, de asemenea, ajuta la ameliorarea stresului și a anxietății, conform healthline.com.

Calitățile benefice ale filmelor de groază au devenit un subiect dezbătut în ultimul timp.

„În anii 30, a existat multă anxietate cu privire la ceea ce filme consumau oamenii și dacă îi transforma – în special copiii”, a spus Andrew Scahill, dr., profesor asistent la departamentul de engleză la Universitatea din Colorado Denver.

„Cinematograful de groază a fost văzut ca încurajând sadismul, în esență”, a spus Scahill.


Construirea rezistenței


„Gândindu-ne la ceea ce filmele de groază ne oferă, cum ar putea fi în vreun fel plăcut? De ce ne-am supune unui afect negativ? Pare contraintuitiv pentru orice imagine evolutivă a umanității”, a spus Scahill.

„Astăzi, avem ceea ce am numi „teoria surogat”, care spune, în esență, că filmele de groază ne permit, într-un fel, să ne controlăm frica de moarte, oferindu-ne o experiență surogat.”

„Corpul nostru ne spune că suntem în pericol, dar știm că suntem în siguranță în aceste scaune confortabile de teatru. A-ți permite să fii declanșat într-un mediu sigur poate fi de fapt un proces de terapie”, a adăugat Scahill. 

Potrivit lui Kurt Oaklee, fondatorul Oaklee Psychotherapy din San Francisco, California, experiența surogat a publicului cu filmele de groază este asemănătoare cu practica terapiei prin expunere, în care pacientului i se prezintă factori de stres într-un mediu controlat pentru a reduce impactul acestora. 

„FIlmele de groază ne pot învăța cum să gestionăm mai bine stresul din lumea reală”, a spus Oaklee.

„În timpul unui film stresant, ne expunem în mod intenționat la stimuli care produc anxietate. Învățăm cum să gestionăm stresul în acest moment. Această practică se poate traduce prin a ne ajuta să gestionăm factorii de stres și fricile de zi cu zi.”

A simți frica într-un spațiu sigur poate fi o mare ușurare


Potrivit Business Insider, în mai 2020, în perioada de vârf a pandemiei de COVID-19, vânzările filmelor de groază ale aplicației de filme digitale Movies Anywhere au crescut cu 194% față de luna mai precedentă. Într-o perioadă în care lumea se confrunta cu ororile sale, publicul încă căuta materialul de acest gen pentru a scăpa.

„Nu este neobișnuit ca oamenii să fie atrași de thrillere sau filme de groază în perioadele de stres”, a spus el.

„Filmele de groază te obligă să fii foarte concentrat. În timpul unei pandemii globale, acest lucru este foarte primitor.”

Oaklee a remarcat că filmele de groază pot afecta negativ unii oameni, în special pe cei care sunt mai sensibili la anxietate, deoarece ceea ce vizionează pe ecran poate crește sentimentele de stres și panică.

Dar pentru alții, a spus că eliberarea tensiunii, care este o parte esențială a experienței de vizionare a filmelor de groază, poate ajuta la ameliorarea stresului din viața lor de zi cu zi, lăsându-i să se simtă mai împuterniciți și mai rezistenți atunci când apar probleme.


Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel