Data publicării:

Filipine confirmă primul caz de variola maimuței din acest an. Autoritățile încearcă să determine tulpina virusului

Autor: Tudor Polojan | Categorie: Sanatate
WhatsApp
foto: Freepik
foto: Freepik

Filipinele au detectat un nou caz de mpox (variola maimuței), primul înregistrat de la sfârșitul anului trecut, a anunțat luni Departamentul de Sănătate. Autoritățile așteaptă rezultatele testelor pentru a putea determina tulpina virusului, potrivit Reuters.

Pacientul este un bărbat filipinez de 33 de ani, care nu a călătorit în afara țării, a precizat Departamentul de Sănătate (DOH). „Așteptăm rezultatele secvențierii și vom oferi actualizări imediat ce vor fi disponibile”, a declarat purtătorul de cuvânt al DOH, Albert Domingo, întrebat despre tulpină.

Un caz al noii variante a fost confirmat joi în Suedia și a fost legat de un focar în creștere în Africa, primul semn al răspândirii în afara continentului. Pakistanul a confirmat vineri cel puțin un caz de virus mpox la un pacient care s-a întors dintr-o țară din Golf, dar a precizat că nu cunoaște încă tulpina virusului. Noul caz din Filipine este al 10-lea caz confirmat în laborator, detectat de departamentul de sănătate. Primul caz din această țară a fost înregistrat în iulie 2022.

„Simptomele au început cu mai mult de o săptămână în urmă cu febră, urmată patru zile mai târziu de apariția unei erupții distincte pe față, spate, ceafă, trunchi, inghinal, precum și pe palme și tălpi”, a declarat DOH într-un comunicat.

Boala, cauzată de virusul variolei maimuțelor (monkeypox), duce la simptome asemănătoare gripei și leziuni pline de puroi. De obicei, este ușoară, dar poate fi fatală, în special pentru copii, femei însărcinate și persoane cu sisteme imunitare slăbite, cum ar fi cei cu HIV, care sunt expuși unui risc mai mare de complicații.

OMS a declarat mpox urgență globală de sănătate

Organizația Mondială a Sănătății a declarat săptămâna trecută mpox drept o urgență globală de sănătate publică, cea mai înaltă formă de alertă, în urma unui focar în Republica Democrată Congo care s-a răspândit în țările vecine. O nouă formă a virusului a stârnit îngrijorări la nivel global, deoarece pare să se răspândească ușor prin contactul apropiat de rutină.

Mpox se transmite prin contact apropiat și, deși de obicei este o boală ușoară, în cazuri rare poate fi fatală. Aceasta provoacă simptome asemănătoare gripei și leziuni purulente pe corp.

Declararea unei epidemii ca "urgență de sănătate publică de interes internațional" (PHEIC) de către OMS — cel mai înalt nivel de alertă — poate accelera cercetarea, finanțarea și măsurile internaționale de sănătate publică, facilitând cooperarea globală pentru controlul bolii.

Focarul din Congo a început cu răspândirea unei tulpini endemice, cunoscută sub numele de clada I. Cu toate acestea, o nouă variantă, clada Ib, pare să se răspândească mai ușor prin contact apropiat de rutină, inclusiv prin contact sexual. Aceasta s-a extins din Congo în țările vecine, cum ar fi Burundi, Kenya, Rwanda și Uganda, determinând OMS să intervină.

„Este evident că un răspuns internațional coordonat este esențial pentru a opri aceste focare și a salva vieți”, a declarat directorul general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus.

Studiile arată că perioada de incubație pentru variola maimuțelor este cuprinsă între 6 și 13 zile, iar simptomele pot include erupții cutanate veziculare care provoacă mâncărimi sau leziuni pe diferite părți ale corpului, febră, dureri în gât, ganglioni limfatici inflamați, dureri musculare și de spate, precum și leziuni la nivelul gurii și ochilor.

În Europa, a fost detectată varianta vest-africană a virusului, care are o rată de mortalitate de aproximativ 1% din cazurile confirmate. Persoanele care suspectează că ar fi contractat acest virus și prezintă simptome specifice ar trebui să consulte un medic și să ofere informații despre călătoriile recente și istoricul de vaccinare. Călătorii care se deplasează în zone endemice sunt sfătuiți să evite contactul cu animale bolnave și consumul de carne de vânat.

Pentru a preveni contaminarea, este esențial să mențineți o igienă corespunzătoare a mâinilor, folosind apă și săpun sau dezinfectant pe bază de alcool. Persoanele infectate ar trebui să fie izolate, iar cei care intră în contact cu acestea trebuie să utilizeze echipamente de protecție adecvate, cum ar fi măști și mănuși.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel