Data publicării:

Fiji: Opozantul Sitiveni Rabuka, confirmat ca prim-ministru

Autor: Liana Ganea | Categorie: Stiri
WhatsApp
sursa foto: Sunday Bulletin
sursa foto: Sunday Bulletin

Opozantul Sitiveni Rabuka a fost confirmat sâmbătă ca prim-ministru al insulelor Fiji, după ce a acuzat guvernul în exerciţiu că alimentează "frica şi haosul" pentru a face să eşueze revenirea lui la putere.

Rabuka a câştigat în faţa premierului în exerciţiu, Frank Bainimarama, cu 28 de voturi la 27, într-un vot secret în parlament, a declarat preşedintele Camerei, Naiqama Lalabalavu, potrivit Agerpres. Fostul om puternic al armatei îl înlocuieşte astfel pe Bainimarama care a răsturnat guvernul printr-o lovitură de stat militară în 2006.

La ieşirea din parlament înainte de a fi numit oficial de către preşedinte, Rabuka, 74 de ani, a declarat că se simte "umil" să fie următorul prim-ministru al ţării.

Claxoanele maşinilor au salutat victoria sa în faţa clădirii parlamentului din capitala, Suva. La scurt timp după rezultatul votului, ambasadorul Uniunii Europene pentru Pacific, Sujiro Seam, i-a transmis felicitări lui Rabuka pe Twitter.

Armata a fost desfăşurată pe străzile capitalei, în urma unor alegeri generale blocate. Citând rapoarte neconfirmate de violenţă etnică, Bainimarama a declarat că armata este necesară pentru a menţine "legea şi ordinea".

Dar Rabuka, care a condus el însuşi două lovituri de stat în 1987, a spus că guvernul "seamănă frică şi haos" şi "încearcă să inflameze naţiunea pe criterii rasiale".

Rabuka îşi face astfel revenirea în politică, după ce a fost prim-ministru al Fiji între 1992 şi 1999.

Fost internaţional de rugby din Fiji, el a reuşit să încheie vineri după-amiază un acord de coaliţie cu Partidul Social-Democrat pentru a forma guvernul, ce i-a permis să obţină majoritatea în parlament.

Bainimarama, care a ajuns la putere după o lovitură de stat, a condus Fiji timp de 16 ani.

Conform Constituţiei ţării, armata are puteri largi de a interveni în sfera politică şi a fost implicată în patru lovituri de stat în ultimii 35 de ani.

Mulţi locuitori şi-au exprimat temerea că acuzaţiile de violenţă etnică lansate de guvern şi desfăşurarea armatei servesc ca pretext pentru o "potenţială lovitură de stat".

Fiji, un stat cu peste 300 de insule din Oceanul Pacific, are o importantă minoritate indo-fijiană şi în trecut au fost observate episoade de lupte interne, reaminteşte sursa citată.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel