Fierbere în sondaje. Sociologul Bulai: Degeaba ești nemulțumit
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Sonia Baciu
WhatsApp
Foto: Freepik
Foto: Freepik
Sociologul Alfred Bulai ne-a vorbit despre impactul pe care îl au mișcările sociale asupra celor două partide din coaliția de guvernare, dar și despre cifrele din sondajele de opinie.

Sociologul Alfred Bulai ne-a vorbit despre cele mai recente cifre din sondajele de opinie, în contextul în care de mai bine de două săptămâni fermierii și transportatorii protestează, dar și având în vedere că anul 2024 este un an foarte important, cu patru tipuri de alegeri. 

”În general mișcările sociale îi afectează, în primul rând, pe cei aflați la Putere. PSD-ul a vrut să vină la guvernare (n.r prin rotativa de vara trecută). Aici PNL-ul are un câștig de cauză. Este presiunea mai mare pe PSD, căci te iei de acela care este la Putere.

Nu se întâmplă ceva peste 3 zile, o săptămână, două, dar ușor-ușor există o erodare pe care, sigur, ei pot să o managerieze mai bine sau mai prost, dar asta este o altă discuție.

Deocamdată, toate sondajele arată că este o oarecare fierbere, nu spectaculoasă, dar este pentru PSD de exemplu, care astă vară era la 30%, iar acum pare că merge spre 24%”, a explicat sociologul Alfred Bulai, în exclusivitate pentru DC News.

Bulai: ”Nu mai este o estimare, ci sunt datele oficiale”

”Când vezi mai multe sondaje independente, cu mai multe tendințe, nu neapărat procente, îți dai seama că există anti-tendințe. Sigur, vor conta doar la europarlamentare, pentru că după nu mai este o estimare, ci sunt datele oficiale. Și sigur, în funcție de ele vor avea toate motivele să gândească o anumită strategie.

Deocamdată aceste mișcări nu fac decât să slăbească Puterea, nu doar pentru România, ci oriunde în lume. Aceste mișcări au efecte negative, dar nu imediate.

Să nu vă așteptați la ceva spectaculos. Românul spune că: Nu iese fum fără foc. Iar ușor, ușor, astea adâncesc un anumit gen de atitudine negativă față de Putere, dar nu este suficient să se erodeze unii dacă nu există variante care să fie atractive pentru public.

Degeaba ești nemulțumit de ceva dacă nu există altcineva care să atragă atenția. Deocamdată în politica românească nu există prea multe speranțe pentru populație, adică aproape două treimi sunt nemulțumiți de ceea ce există pe piață. Aproape jumătate din oameni nu răspund la întrebarea: Cu cine ar vrea să voteze”, a mai spus Alfred Bulai.

Votanții lui Iohannis: ”Erau spectaculoși acum 9 ani de ani, acum...”

”Sincer, nu prea mai avem multe variante. Probabil că a fost o singură dată entuziasmul, cu Emil Constantinescu. Dar a trecut.  Uitați-vă astăzi, ce încredere a fost în Traian Băsescu și uitați-vă în ce hal a ajuns. Unde sunt votanții lui Iohannis? Erau spectaculoși acum 9 ani de ani, acum...

Nu prea există orizont în care lumea a zis: Ce păcat, a condus, a terminat mandatele și iată... Nu prea este mult entuziasm.  Am fost și noi fascinați de mai multe variante, nu s-au dovedit cele mai nimerite, dar asta este situația”, a concluzionat sociologul. 

Citește și: Ce ascund protestele fermierilor din România, Polonia, Germania și Franța. Sociologul Bulai: Nu îi mai bagă nimeni în seamă. La final, electoral vorbind, nu va fi bine

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel