Fiecare copil va avea un portofoliu educațional obligatoriu. Cîmpeanu: Permite monitorizarea evoluției elevului
Data publicării:
Autor: Nicoleta Baciu
WhatsApp
Fiecare copil român va avea un portofoliu educațional obligatoriu. Cîmpeanu - Permite monitorizarea evoluției elevului. Sursa foto - facebook/Sorin Cîmpeanu
Fiecare copil român va avea un portofoliu educațional obligatoriu. Cîmpeanu - Permite monitorizarea evoluției elevului. Sursa foto - facebook/Sorin Cîmpeanu
Începând cu grupa mijlocie de grădiniță și până la finalizarea liceului, fiecare elev va avea un portofoliu educațional obligatoriu. 

Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, spune că "portofoliul personal educațional este elementul central al evaluării învățării și permite monitorizarea evoluției elevului". Oficialul de la Ministerul Educației a făcut o analiză a portofoliului educațional.

"Portofoliul personal educațional poate fi realizat și pe suport digital în cadrul sistemului integrat de management al școlarității și va fi administrat de Ministerul Educației, așa cum este prevăzut la art. 61 alin ( din proiectul Legii învățământului preuniversitar: Formatul portofoliului personal educațional, modalitatea și ritmicitatea înscrierii datelor în cuprinsul acestuia sunt stabilite prin ordin al ministrului educației.

Ministerul Educaţiei coordonează și în prezent funcţionarea optimă a Sistemului Integrat de Management al Școlarității, cu stricta respectare a normelor legale pentru protecția datelor cu caracter personal. Elevul major sau părinții/reprezentantul legal ai elevului minor controlează caracterul public sau confidențial al informațiilor cuprinse în portofoliu.

Portofoliul personal educațional este elementul central al evaluării învățării și permite monitorizarea evoluției elevului prin înregistrarea în cuprinsul acestuia: a evaluării profilului elevului prin observarea dezvoltării acestuia pe baza unui profil de dezvoltare specific vârstei; a progresului școlar, urmărit prin forme de evaluare continuă care monitorizează atingerea obiectivelor învățării și  a evaluărilor profilului preșcolarului/elevului, realizate diferențiat, în funcție de nivelul de învățământ", a scris, pe facebook, Sorin Cîmpeanu.

 

Portofoliul educațional, un instrument util și în procedura de evaluare a cadrelor didactice 

 

"Portofoliul educațional va sta la baza planurilor de învățare individualizate la nivelul fiecărui elev.

Portofoliul personal educațional se utilizează începând cu grupa mijlocie din grădiniță şi este obligatoriu pe tot parcursul învățământului preuniversitar cu un rol esențial în orientarea școlară.

La finalizarea clasei a VIII-a, consilierul școlar și dirigintele au obligația să emită o recomandare de încadrare în educația secundară superioară, având caracter de orientare școlară pentru fiecare elev în parte. Recomandarea este emisă în baza unei evaluări specifice, care se comunică elevului și părinților/reprezentantului legal. La elaborarea recomandării sunt consultate și cadrele didactice de la clasă. Recomandarea are un caracter orientativ în stabilirea celor mai potrivite opțiuni pentru profilul fiecărui elev și se include în portofoliul personal educațional.

După finalizarea învățământului obligatoriu, portofoliul educațional va fi menținut activ și poate fi completat cu rezultate ale activităților de învățare pe tot parcursul vieții.

Portofoliul educațional va reprezenta un instrument util și în procedura de evaluare a cadrelor didactice. Rezultatele evaluării şi planurile individualizate de învăţare se comunică părinţilor/reprezentantului legal şi sunt trecute în portofoliul personal educaţional al elevului, fiind un criteriu important în evaluarea activității profesionale a cadrului didactic.

Portofoliul personal educațional este obligatoriu, începând cu generația de preșcolari care încep grupa mare, clasa pregătitoare și clasa I în anul școlar 2023 - 2024.10. Portofoliul educațional va avea un rol esențial în reglarea curriculumului prin faptul ca acesta conține evaluările de profil ale elevilor, acest aspect generând o adaptare continuă a școlii la nevoile elevului", a mai completat ministrul Educației.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel