Fibrilația atrială devine tot mai frecventă la adulții tineri. Prezintă un risc crescut de atac de cord
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Vlad Crăciunoiu
WhatsApp
Fibrilația atrială Foto: Freepik @DC Studio
Fibrilația atrială Foto: Freepik @DC Studio
Fibrilația atrială devine o preocupare din ce în ce mai îngrijorătoare în rândul adulților tineri, cu riscuri asociate de complicații cardiace severe, conform unor cercetări recente.

Noile cercetări indică faptul că fibrilația atrială devine din ce în ce mai răspândită în rândul adulților tineri, cu un risc crescut de spitalizare, atac de cord și deces în comparație cu cei care nu suferă de această afecțiune.

Studiul a examinat dosarele de sănătate a 67.221 de persoane cu fibrilație atrială fibrilară, constatând că aproape 25% dintre acestea aveau sub 65 de ani. Experții sugerează că diagnosticarea și tratamentul precoce ar putea duce la rezultate mai bune, deoarece a avea fibrilație atrială la o vârstă mai tânără nu este benign.

Fibrilația atrială poate duce la complicații grave, cum ar fi cheaguri de sânge, insuficiență cardiacă și accident vascular cerebral, conform VeryWellHealth. Studiul a constatat că pacienții mai tineri cu fibrilație atrială prezintă un risc mai mare de spitalizare, atac de cord și deces în comparație cu cei de vârsta lor fără această afecțiune.

De ce cresc cazurile de fibrilație atrială la tineri?

Obezitatea, hipertensiunea arterială, diabetul și insuficiența cardiacă pot crește riscul de apariție a fibrilației ventriculare acute, una din trei persoane având o șansă mai mare de a dezvolta această afecțiune în timpul vieții. Acești factori de risc sunt mai răspândiți ca niciodată și adesea netratați.

Creșterea ratelor de diabet și de obezitate în rândul adulților tineri poate contribui la apariția timpurie a fibrilației atriale. Metodele avansate de screening ajută la identificarea mai timpurie a bolilor cardiovasculare, tot mai multe persoane utilizând dispozitive de înregistrare a ritmului cardiac. Creșterea acestor factori de risc evidențiază necesitatea unor strategii de tratament îmbunătățite.

Citește și: Cele mai bune surse vegane de proteine complete. Cum să asiguri toți aminoacizii esențiali

Cum pot tinerii să reducă riscul de fibrilație atrială?

Fibrilația atrială nu poate fi prevenită în totalitate, iar cauzele exacte ale multor cazuri rămân necunoscute. Cu toate acestea, anumite modificări ale stilului de viață pot contribui la reducerea riscului. Modificarea factorilor de risc, menținerea unei greutăți sănătoase, gestionarea hipertensiunii arteriale, reducerea consumului de cofeină și alcool și o dietă echilibrată pot reduce riscul de fibrilație ventriculară.

Exercițiile fizice regulate sunt importante pentru reducerea riscului de fibrilație ventriculară și pentru gestionarea afecțiunii. Asociația Americană a Inimii recomandă un total de 210 minute de exerciții fizice de intensitate moderată pe săptămână pentru persoanele cu fibrilația atrială.

Medicii pot depista fibrilația ventriculară cu ajutorul unor examene fizice sau teste precum un EKG. Pentru a trata fibrilația atrială se folosesc schimbări ale stilului de viață, intervenții chirurgicale și medicamente precum beta-blocantele și anticoagulantele. Diagnosticarea precoce a fibrilației atriale poate ajuta la tratament, deoarece tratamentul precoce în termen de un an de la diagnosticare are rezultate mai bune decât așteptarea tratamentului.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel