Data actualizării:
Data publicării:

Fete dispărute, ucise în Caracal. Constituția și în CPP, despre percheziții. Lucian Bolcaș: Polițiștii aveau dreptul să pătrundă în casă

Autor: Roxana Neagu | Categorie: Stiri
WhatsApp

Cazul din Caracal e unui înfiorător. Bărbatul în vârstă de 57 de ani nu recunoaște nimic, în ciuda probelor găsite în casa sa, care-l incriminează, și spune senin că oasele găsite sunt cele pe care el le dădea câinilor să mânânce. Se presupune că sunt oseminte a patru cadavre. Obiectele ultimei fete dispărute, ale Alexandrei, au fost recunoscute de familie. În ceea ce privește intervenția autorităților, se ridică acum semne de întrebare. 

Ce spun Constituția și Codul de Procedură Penală 

 

 

Art. 27 – Inviolabilitatea domiciliului  - Constituția României 


(1) Domiciliul şi reşedinţa sunt inviolabile. Nimeni nu poate pătrunde sau rămâne în domiciliul ori în reşedinţa unei persoane fără învoirea acesteia.

(2) De la prevederile alineatului (1) se poate deroga prin lege pentru următoarele situaţii:

a) executarea unui mandat de arestare sau a unei hotărâri judecătoreşti;

b) înlăturarea unei primejdii privind viaţa, integritatea fizică sau bunurile unei persoane;

c) apărarea securităţii naţionale sau a ordinii publice;

d) prevenirea răspândirii unei epidemii.

(3) Percheziţia se dispune de judecător şi se efectuează în condiţiile şi în formele prevăzute de lege.

(4) Percheziţiile în timpul nopţii sunt interzise, în afară de cazul infracţiunilor flagrante.

CAPITOLUL VI Percheziţia şi ridicarea de obiecte şi înscrisuri SECŢIUNEA 1 Percheziţia domiciliară Art. 159

Efectuarea percheziţiei domiciliare

(1) Mandatul de percheziţie se comunică procurorului, care ia măsuri pentru executarea acestuia.

(2) Percheziţia se efectuează de procuror sau de organul de cercetare penală, însoţit, după caz, de lucrători operativi.

(3) Percheziţia domiciliară nu poate fi începută înainte de ora 6:00 sau după ora 20:00, cu excepţia infracţiunii flagrante sau când percheziţia urmează să se efectueze într-un local deschis publicului la acea oră. 

Bolcaș: De ce polițiștii puteau interveni fără mandat

Deși Alexandra a sunat de joi, de la ora 11:00, la 112, forțele de ordine au intrat să facă percheziții după ora 06:00, în această dimineață, inițial, din lipsa localizării, ulterior, motivând lipsa unui mandat de percheziție. 

Avocatul Lucian Bolcaș a comentat, pentru DCNews, situația revoltătoare, din punct de vedere al legii: ”Cred că ideea de percheziție nu se aplică în cauza respectivă, în sensul unui mandat pentru a se găsi anumite lucruri. Aici e vorba despre o infracțiune, chiar dacă nu este flagrantă, ce pune în pericol viața unui om și e vorba de prinderea unor infractori periculoși. Polițiștii, fără să facă vreo percheziție, aveau dreptul să pătrundă în casă, pentru salvarea acelei persoane și pentru reținerea suspectului”.  

”Articolul 27, 2 b.) ”înlăturarea unei primejdii privind viaţa, integritatea fizică sau bunurile unei persoane” din Constituție este textul care permite salvarea vieților omenești.” a precizat avocatul, care a adăugat că și ”aceste forme de restricție din procedura penală și din Constituție sunt puse tot în slujba oamenilor, pentru apărarea drepturilor lor, dar dreptul la viață al unei persoane sechestrate primează” a concluzionat avocatul. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel