FestLit Cluj 2019
La Cluj-Napoca s-a desfășurat în perioada 9-11 iunie cea de-a șasea ediție a Festivalului Național de Literatură, FestLit Cluj .
În deschidere, au rostit cuvinte cu miez despre rostul cărții, al culturii în societatea contemporană, dar și despre locul Clujului pe harta culturală a țării Emil Boc, Primarul municipiului Cluj-Napoca; Ioan-Aurel Pop, președinte al Academiei Române, rector UBB, dar și membru al Uniunii Scriitorilor; și președintele Uniunii Scriitorilor, Nicolae Manolescu. Rondul de gală a adus la microfon voci poetice din toate generațiile: Oana Boc, Hanna Bota, Gabriel Chifu, Sandra Cibicenco, Nicolae Corlat, Ion Cristofor, Andrei Doboș, Simona-Grazia Dima, Horia Gârbea, Iulia Iacob, Marin Marian-Bălașa, Ioan Moldovan, Vlad Moldovan, Ion Mureșan, Ion Pop, Adrian Popescu, Nicolae Prelipceanu, Ioan-Radu Văcărescu.
Dimineața de luni a fost rezervată simpozionului Uniunea Scriitorilor și Filialele ei la aniversarea a 70 de ani de existență. Pentru clujeni, sărbătoarea este dublă: revista Almanah literar / Steaua împlinește și ea anul acesta 70 de ani. O șezătoare literară, un recital de poezie susținut de poeții Stelei și invitații lor, dar și secțiuni consistente dedicate aniversării în numerele succesive ale revistei au pregătit deja atmosfera de sărbătoare în care a avut loc lansarea volumul 70. Alcătuit de Irina Petraș și gândit ca scurtă istorie a celor două instituții (file din arhivă, amintiri, evocări, o cronologie a întâmplărilor literare transilvane, cele mai importante proiecte ale filialei clujene cu cei 290 de membri ai săi alcătuiesc sumarul), dar și ca ispitire a vreunui tânăr istoric literar care să-și ia în seamă continuarea proiectului. Clujenilor li s-au alăturat scriitorii din Brașov (Filiala a venit cu un mic și elegant dicționar al membrilor săi, prefațat de președinteleAdrian Lesenciuc), Iași (filială reprezentată de Mircea A. Diaconu; ieșenii au editat un volum aniversar la împlinirea a 65 de ani), Târgu Mureş (Eugeniu Nistor, care a vorbit și despre încercările de a aduce împreună scriitorii, indiferent de limba în care scriu), Sibiu (Ioan Radu Văcărescu) etc. Au avut intervenții interesante Aurel Rău, Adrian Popescu. Dar cum Uniunea Scriitorilor însăși, sub acest nume, împlinește 70 de ani, simpozionul a fost deschis de luările de cuvânt ale lui Nicolae Manolescu și Gabriel Chifu. O atmosferă de amicală aducere aminte, de evocare a unor momente istorice importante, sub vremi și în pofida lor. S-a dovedit că sunt necesare asemenea reuniuni ale filialelor, că e foarte importantă reconstituirea în detaliu a vieții breslei, căci se conturează imaginea unui trecut care merită salvat, apărat.
A fost vizitat, la Galeriile revistei Steaua, deja tradiționalul Salon de primăvară al scriitorilor-plasticieni. Anul acesta, lucrăride Ion Cristofor, Flavius Lucăcel, Maria Pal, Irina Petraș, Laura Poantă, Rodica Scutaru-Milaș.
Pe terasaHotelului Belvedere a avut loc Parada nominalizaților. Au vorbit despre cărțile lor ori au citit fragmente Ionel Bușe, Mircea A. Diaconu, Marin Iancu, Florina Ilis, Cornel Nistea, Eugeniu Nistor, Sorin Roșca, Dan Stanca, Traian Ștef, Lucian Vasiliu, Gheorghe Vidican, Ilie Vodăian (nu au putut fi prezenți Ioan Barb, Florin Caragiu, Andrei Ionescu, Emilian Marcu). Juriul: Dan Cristea, Daniel Cristea-Enache, Irina Petraş (președinte), Răzvan Voncu, Mihai Zamfir, a anunțat câștigătorul acestei ediții: Florina Ilis, cu romanul ei Cartea numerilor, apărut la Editura Polirom. Irina Petraș, Adrian Popescu, Răzvan Voncu au vorbit despre talentul și forța prozatoarei, despre impecabila arhitectură a romanului. Laureaţii Marelui Premiu la ediţiile precedente: Gabriel Chifu (2014), Corin Braga (2015), Ana Blandiana (2016), Niculae Gheran (2017), Lăcrămioara Berechet şi Liviu Ioan Stoiciu, ex aequo (2018). Laureatul Premiului special al primei ediţii: Ştefan Borbély.
Ultima zi a fost dedicată, în edițiile precedente, desantului scriitoricesc. Scriitorii din țară însoțiți de scriitori clujeni s-au întâlnit cu sute de elevi și studenți. Dialogurile reciproc avantajoase dintre scriitori și cititorii tineri (o fetiță mărturisea, la prima ediție, că a descoperit cu bucurie că „scriitorii sunt niște oameni cu care se poate sta de vorbă!”) au împânzit orașul, forfota acestor evenimente lăsând amintiri puternice. De această dată, fiindcă România literară a pus la cale, în colaborare cu critici literari din toată țara și din toate generațiile, Lista canonică a literaturii române, lansând cele mai bune 100 de cărți de proză și de poezie din perioada 1918-2018 (urmează și celelalte genuri), inițiatorii proiectului au fost gazdele profesorilor clujeni și ale elevilor acestora interesați de literatură. După alocuțiuni susținute de Nicolae Manolescu, Răzvan Voncu, Daniel Cristea-Enache, moderator al întâlnirii fiind Gabriel Chifu, invitații au răspuns întrebărilor profesorilor. Au vorbit despre canonul văzut dinspre cei care se confruntă direct cu problemele predării literaturii române în școala de azi Luminița Medeșan și Monica Onojescu (aceasta lansând un apel către Uniunea Scriitorilor care ar putea să se implice eficient și cu autoritate în îmbunătățirea stării de lucruri și printr-o coerentă, susținută colaborare cu ANPRO, Asociația Națională a Profesorilor de limba și literatura română „Ioana Em Petrescu”), Laszlo Alexandru (scriitor și profesor de italiană, cu experiență în predarea literaturii în general). Au mai fost prezenți profesorii Carmen Ardelean (din Zalău), Titiana Zlătior, Dorina Kudor, Mona Columban, Mirela Miron, Nicoleta Popa, Ioana Mureșan, Petronela Taloș, scriitori, mulți dintre ei și profesori, elevi.
FestLit Cluj a trecut cu succes în cel de-al doilea lustru de existență.
Ediția a șasea a FestLit Cluj a fost finanțată de Ministerul Culturii și Identității Naționale, Institutul Cultural Român și Primăria și Consiliul Local al municipiului Cluj-Napoca, arată un comunicat al Uniunii Scriitorilor din România, trimis prin intermediul directorului de imagine al USR, criticul literar Daniel Cristea-Enache.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News