Festivalul Pelicam. Cine a câştigat marile premii
Marele premiu al Festivalului internaţional despre mediu şi oameni Pelicam, în valoare de 3.000 de euro, a fost câştigat de pelicula 'Arca lui Anote', regizată de Matthieu Rytz.
Filmul spune povestea unei insule care va dispărea în aproape 100 de ani şi încercările pe care le face preşedintele insulei, Anote Tong, pentru a-şi salva poporul, de creşterea nivelului apei, pe fondul încălzirii globale.
'Vorbim în general despre schimbările climatice, dar este greu să-ţi imaginezi cum în urma schimbării climei această insulă va dispărea cel mai probabil în 100 de ani. Deja se pune problema relocării acestor oameni', a declarat secretarul executiv al Convenţiei Organizaţiei Naţiunilor Unite privind Diversitatea Biologică, Cristiana Paşca Palmer, membră a juriului secţiunii lungmetraje a festivalului.
Premiul secţiunii Blak Sea Docs a fost împărţit de două pelicule, a anunţat reprezentantul juriului, Dana Bunescu. 'Datorită selecţiei, juriul a fost pus în dificultate şi a decis să dea o menţiune pe lângă premiul secţiunii. Menţiunea a fost acordată regizorului Andriy Lytvynenko (regizor al filmului 'Rezervaţia Askania') pentru autenticitatea curiozităţii şi originalitatea în cercetarea interacţiunii dintre oameni şi animale într-un mediu protejat din Ucraina post-sovietică', a menţionat Bunescu.
La rândul lui, câştigătorul menţiunii acestei secţiuni s-a arătat încântat de premiu. 'Vin dintr-un oraş din apropierea deltei Niprului şi sunt fericit pentru acest premiu. Este bine atât pentru acest film, pentru următoarele, dar şi că mesajul nostru este transmis mai departe', a menţionat Andriy Lytvynenko. Premiul aceleiaşi secţiuni a fost câştigat de pelicula 'Groapa', regizată de Hristiana Raykova.
La secţiunea Fresh Perspectives, premiul a fost acordat filmului 'Tinereţe de neoprit', regizat de Slater Jewell-Kemker. Cu o secţiune mai puţin decât în anii trecuţi, cea de scurt-metraje, festivalul Pelicam a adus în faţa publicului 15 pelicule care au concurat pentru premii şi alte 21 de filme tematice, dar şi specialişti în schimbări climatice, ateliere de reciclare pentru copii, ateliere de eco-modă şi a lăsat pe plaja de pe malul lacului Ciuperca o instalaţie artizanală sub forma unui peşte în gura căruia se pot arunca pet-urile, o instalaţie care i-a încântat pe unii tulceni. 'Acum şi copiii aruncă gunoiul civilizat, iar acel peşte îmbunătăţeşte priveliştea. Este foarte frumos', a declarat Ştefan Orheanu. Cofondatorul festivalului, Benjamin Ribout, s-a declarat încântat de numărul spectatorilor şi a menţionat că intenţionează ca anul viitor să mărească timpul acordat dezbaterilor cu specialiştii.
'Ce m-a bucurat foarte mult este că au venit foarte mulţi tulceni la filme, dar şi la discuţii. Am văzut 80 de oameni în sală la discuţii şi am constatat că 40 de minute pentru dezbateri nu este suficient. Oamenii sunt foarte curioşi, foarte doritori să afle informaţii de la specialiştii pe care-i avem invitaţi', a menţionat Ribout.
Filmele care au câştigat ediţia din acest an a festivalului vor fi prezentate în luna septembrie la Bucureşti. Festivalul internaţional de film despre mediu şi oameni este organizat de Asociaţia Les Herbes Folles, cu sprijinul Administraţiei Fondului Cultural Naţional, al Centrului Naţional al Cinematografiei, Institutului Cultural Român, Primăriei Municipiului Tulcea, Consiliului Judeţean Tulcea, Uniunii Cineaştilor din România şi al Fundaţiei pentru Parteneriat. Partenerii instituţionali ai evenimentului sunt Organizaţia Internaţională a Francofoniei şi Forumul Cultural Austriac. Agenţia Naţională de Presă AGERPRES este partener media al festivalului.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News