Data publicării:

Festivalul Internaţional de Teatru Nou, un micron de Românie

Autor: Magdalena Popa Buluc | Categorie: Cultura
WhatsApp
Yen. Credit foto Adrian Roman
Yen. Credit foto Adrian Roman

Ne mai despart doar 3 (trei) zile până la finalul ediţiei 2017 a Festivalului Internaţional de Teatru Nou de la Arad. O ediție bogată, ce a avut în vizor atât teme sociale actuale, situații culese din România vremurilor noastre, cât și teme universale de atâtea ori prezente pe scenele teatrului românesc.

Preț de 6 (șase) zile, Aradul a căpătat un suflu nou. I-am avut ca invitați pe Marcel Iureș, Răzvan Vasilescu, Șerban Pavlu, Dorina Chiriac, Catrinel Dumitrescu, Florin Piersic Jr. și mulți alții. Au defilat spectacole-experiment, spectacole-dialog care incită la reflecții despre societate. Spectacole despre descoperirea unor lumi, despre relațiile umane, despre jocuri și confesiuni, despre slăbiciuni, despre realități pierdute și regăsite, despre cotidian, despre piețe, cafenele și... poluare. Despre TOT ce ne înconjoară.

(w670)

Q Band

Fie că formula spectaculară și stilistica sunt preponderent clasice, fie că se adoptă formule noi de devised theatre, în ansamblu, FITN5 este prin spectacolele pe care le prezintă, un festival al experiențelor. Experiențe teatrale de tot felul. Așa cum, aproape fizic, am experimentat sinceritatea absolută prin spectacolul O mie de motive sau exercițiul de sinceritate colectivă propus de trupa teatrului „Andrei Mureșanu” din Sfântu-Gheorghe prin Jurnal de România. Sfântu-Gheorghe.

Așa cum spectacolul Teatrului Național din Târgu-Mureș, Compania Liviu Rebreanu, înclus în secțiune Focus MicROmânia – :P Patru piesuțe politice despre dușmani – reia tema războiului latent dintre comunități și prezintă experiența „celuilalt ca pericol”.Așa cum d'ECOurage, un spectacol de Andrea Gavriliu și produs de Teatrul Naţional Cluj-Napoca cu cei 15 tineri-performeri a atras trecătorul în vâltoarea celor 30 de minute de dans despre... poluare. Despre diversele tipuri poluare de care ne acaparează mințile și universul spațial și temporal.

(w670)

Vorbeste cu mine. Foto Adrian Pîclișan

Și pentru că tinerii arădeni sunt printre cei mai entuziaşti şi fideli spectatori ai FITN, continuăm astăzi, 12 mai, cu două spectacole care-i are ca personaje centrale. Vor fi spectacole despre copilăria trăită fără limite, despre sexualități refulate sau despre limitele comunicării, despre noi și despre personajele pe care ne place să le interpretăm. 

Seara începe cu Yen de Anna Jordan, în regia lui Adrian Roman, cea mai nouă producție a Teatrului „Anton Pann” din Râmnicu-Vâlcea unde funcționează – în pofida schimbărilor sociale de tot felul – o trupă tânără, închegată, unită, care chiar face teatru.

Cei trei actori – Andrei Cătălin, Andrei Brădean, Réka Szász, Andrada Fuscaș și Ana Șușca – toți pescuiți din marea de talente de la Gala HOP, explorează copilăria trăită fără limite, perioada „ciocnirilor brutale de hormoni adolescentini” (Oana Medrea), în contextul unei familii disfuncționale ce-și pierde văzând cu ochii statutul de stâlp al societății. La ora 19.00, la Sala Mare sunt așteptați aproape 400 de tineri, un public care poate învăța ceva din inepuizabilul conflict copilărie-maturitate.

De la ora 21.30, Teatrul Național „Mihai Eminescu” din Timișoara vă invită la un spectacol-discuție intitulat sugestiv Vorbește cu mine!. O întâlnire dintre Ion Rizea, Claudia Ieremia, Cătălin Ursu, Călin Stanciu Jur, Amalia Huțan și cei aproape 80 de spectatori care vor ocupa locurile Sălii Studio. Un spectacol despre nenumăratele roluri pe care, din nevoie sau plăcere, le interpretăm în propria noastră viață. Despre comunicare ca antidot.

Se întâmplă să avem și surprize pentru FITN-niști! În Boeme Cafe-Teatru, de la ora 23.30 va avea loc un concert cu una dintre cele mai versatile formații de muzică din Arad – Q Band. Sunt 8 oameni puși pe cântat jazz adevărat. Sunt profesioniști, mai ales că au la activ numeroase colaborări cu Filarmonica de Stat din Arad.

 

Mai e puțin până la finalul celei de-a 5-a ediții a Festivalului internațional de Teatru Nou și doar 8 (opt) spectacole ne mai trec pragul, dar vă așteptăm cu aceeași fervoare să ne bucurăm împreună de veritabilul teatru românesc.

 

Haideți la teatru!

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel