Festivalul Internaţional de Film Transilvania (TIFF) a început vineri la Oradea, în cinci locaţii
Data publicării:
Autor: DCNews Team
WhatsApp
Festivalul Internaţional de Film Transilvania (TIFF) a început vineri la Oradea, filmele din cele trei zile de festival fiind proiectate în cinci locaţii: Universitatea Partium, Filarmonica de Stat Oradea, Sinagoga Zion şi în aer liber în Cetatea Oradea şi Piaţa Unirii. 

Cele trei proiecţii în aer liber vor fi gratuite, iar pentru celelalte biletul costă 15 lei. Oraşul va deveni, în acest week-end, capitala filmului din România, oferind cinefililor şansa de a urmări pe marele ecran, în cele cinci spaţii partenere, o selecţie de peste 30 de titluri noi, unele proiectate în premieră. Cei mai îndrăgiţi actori şi regizori vor fi prezenţi la întâlnirea cu publicul, iar evenimentele speciale, proiecţiile în aer liber şi cine-concertele programate zilnic vor transforma primul week-end de toamnă într-un veritabil regal cinematografic. În prima zi de festival se va difuza, de la ora 18, la Filarmonica de stat Oradea, înainte de lansarea în cinema, filmul 'Monştri', câştigător al Premiului Zilelor Filmului Românesc pentru Debut şi singurul titlu autohton selectat anul acesta la Festivalul de Film de la Berlin. Regizorul Marius Olteanu şi actorul Cristian Popa vor fi prezenţi la eveniment, în sala filarmonicii.

Tot aici, de la 20:45, 'La Gomera' (r. Corneliu Porumboiu), filmul anului, va veni însoţit de actorul George Piştereanu, pregătit să-i surprindă pe cinefili cu poveşti din culisele uneia dintre cele mai aşteptate pelicule ale toamnei. Deschiderea festivalului a avut loc la Universitatea Partium, de la ora 14:30, când spectatorii au putut urmări una dintre noutăţile cinematografiei franceze. 'Joacă-te cu focul! / Joueurs', debutul tinerei regizoare franceze Marie Monge, este un thriller captivant despre lumea jocurilor de noroc, unde domnesc adrenalina şi banii. Tot aici, de la ora 20:30, ajunge la Oradea comedia 'Vieţi Duble (Doubles Vies)', cel mai recent film al regizorului francez Olivier Assayas, cu Juliette Binoche, Guillaume Canetşii Vincent Macaigne în rolurile principale. Sâmbătă, pe 7 septembrie, în premieră în România, va rula în sala Filarmonicii de Stat din Oradea filmul 'Open' (Nyitva), o comedie romantică savuroasă semnată de Orsi Nagypal, despre provocările non-monogamiei.

De la ora 18:30, cinefilii orădeni o vor întâlni aici pe Dana Rogoz, prezentă la proiecţia filmului MO, alături de regizorul Radu Dragomir. Printre surprizele pregătite fanilor cinematografiei maghiare se numără şi 'Sper să mori data viitoare :) (Remélem legközelebb sikerül meghalnod :))', o abordare îndrăzneaţă şi foarte actuală a hărţuirii online, care îl va aduce în faţa publicului pe regizorul Mihály Schwechtje, de la ora 18:15, la Universitatea Partium. Tot aici va putea fi urmărit, de la ora 16:15, 'Emigrant Blues: Un road movie în 2 1/2 capitole', documentarul original inspirat de poveştile românilor plecaţi la muncă în Spania, semnat de Claudiu Mitcu şi Mihai Mincan. Duminică, în premieră în România, se va vedea la Oradea cel de-al patrulea lungmetraj semnat de regizorul Cătălin Mitulescu, 'Heidi', care îl readuce pe marele ecran pe inconfundabilul Gheorghe Visu.

Îndrăgitul actor va veni la întâlnirea cu cinefilii de la ora 20:30, la Filarmonica de Stat din Oradea. Controversatul 'Dama de cupă (Queen of Hearts)', filmul care i-a adus regizoarei May el-Toukhy Premiul pentru Cea mai bună regie la TIFF.18, va rula în acelaşi spaţiu, de la ora 18. Cel mai bun lungmetraj din Zilele Filmului Românesc, 'Arest', se va vedea în prezenţa regizorului Andrei Cohn înainte de lansarea oficială în cinematografe, de la ora 18:00, la Universitatea Partium. Orădenii vor avea parte de acces gratuit în Piaţa Unirii. În prima seară, de la 20:30, cinefilii vor urmări în aer liber comedia romantică 'Un om fidel (Un homme fidele)', cel de-al doilea lungmetraj din cariera regizorală a starului francez Louis Garrel, protagonistul filmului alături de soţia sa, faimoasa Laetitita Casta.

În cel mai nou film al regizorului Veit Helmer, 'Sutienul (The Bra)', cinefilii o vor recunoaşte pe îndrăgita actriţă Maia Morgenstern, într-un rol de-a dreptul savuros. De neratat în ultima seară de festival, 'Jocuri de putere (El reino)' este un thriller politic trepidant, în regia spaniolului Rodrigo Sorogoyen. Orădenii vor putea urmări filme în aer liber şi în Cetate, seară de seară, începând cu ora 21. O odă emoţionantă adusă masculinităţii va înduioşa publicul vineri, la proiecţia 'Versuri pocite (Rossz versek)', cel mai nou film al regizorului Gábor Reisz. Sâmbătă seară, 'Parking' va rula în prezenţa regizorului Tudor Giurgiu, aducând pe marele ecran povestea de iubire a unui poet român emigrat ilegal în Spania. Seara de duminică este rezervată peliculei româneşti 'Moromeţii 2', de la proiecţia căreia nu va lipsi actorul Gheorghe Visu. Sinagoga Neologă Sion va fi şi în acest an gazda evenimentelor muzicale speciale incluse în programul TIFF Oradea. La finalul fiecărei zile de festival, începând cu ora 21, iubitorii de film se vor delecta cu o serie de cine-concerte spectaculoase, cu titluri de referinţă din cinematografia mută, acompaniată live de artişti muzicali autohtoni şi invitaţi speciali la eveniment.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel