Festivalul Europalia va fi la București
Acordul-cadru pentru organizarea Festivalului Europalia România în perioada octombrie 2019 – ianuarie 2020 a fost semnat la Bruxelles.
În data de 14 septembrie 2017 s-a desfășurat la Bruxelles ceremonia de semnare a Acordului-cadru pentru organizarea Festivalului Europalia România, care se va desfășura în perioada octombrie 2019 – ianuarie 2020.
Documentul a fost semnat, pentru partea română, de domnul Lucian Romașcanu, ministrul culturii și identității naționale, și pentru Europalia International, de contele Georges Jacobs de Hagen, președintele Europalia International.
Acordul-cadru pentru organizarea Festivalului Europalia România stabilește termenii în care se va desfășura colaborarea dintre România și Europalia International pentru pregătirea și organizarea ediției Europalia România.
Ministerul Culturii și Identității Naționale coordonează proiectul și colaborează cu Ministerul Afacerilor Externe, Institutul Cultural Român, Ministerul Turismului și Secretariatul General al Guvernului.
„Tot ce e important a fost consemnat în acest acord. E esențial că suntem o echipă și că avem aceleași obiective. Există o puternică motivație și implicare în acest proiect pe care dorim să îl realizăm împreună. Așteptăm cu nerăbdare prezența României la Festivalul Europalia 2019 – 2020”, a declarat contele Georges Jacobs de Hagen, președintele Europalia International.
„Suntem onorați să fim partenerii dumneavoastră la 50 de ani de la prima ediție a Europalia. Acest festival este o bună oportunitate prin care putem să facem cunoscută cultura română și valorile ei”, a subliniat domnul Lucian Romașcanu, ministrul Culturii și Identității Naționale.
„Europalia are o mare însemnătate pentru România, nu doar prin prisma anvergurii în sine a acestui Festival Internațional, ci și prin poziționarea sa în timp. În anul 2019, acest eveniment va fi o continuare a exercițiului președinției rotative a României la Consiliul Uniunii Europene, ceea ce înseamnă o prezență foarte puternică a țării noastre în Capitala Belgiei. Cu siguranță, 2019 va fi Anul României la Bruxelles, fapt care ne motivează să avem o strategie care să creeze un echilibru între promovarea patrimoniului românesc și promovarea artiștilor contemporani“, a subliniat doamna Liliana Țuroiu, președintele ICR.
La ceremonie au participat domnul Lucian Romașcanu, ministrul Culturii și Identității Naționale, doamna Liliana Țuroiu, președintele Institutului Cultural Român, domnul Alexandru Oprean, secretar de stat MCIN, domnul Cosmin George Dinescu, secretar general MAE, doamna Ana Ivan, secretar general ICR, domnul Cristian Negrilă, reprezentant la nivel de secretar de stat la Secretariatul General al Guvernului, domnul Claudiu Marin, director Relații Internationale ICR, doamna Oana Duca, director adjunct Institutul Național de Cercetare și Formare Culturală, domnul Adrian Bucur, consilier al secretarului de stat, MCIN, doamna Mihaela Popescu, consilier Serviciul Afaceri Europene, direcția Relații Internaționale și Afaceri Europene, MCIN și domnul Răzvan Popovici, coordonatorul general Europalia România.
Festivalul Europalia, Sezonul cultural România - Franța, aniversarea centenarului Marii Uniri și a Războiului de Întregire a Neamului, alături de Președinția română a Consiliului UE conturează un cadru prielnic pentru promovarea culturii române prin importante manifestări de diplomație culturală. România a obținut în luna mai a anului trecut statutul de țară invitată de onoare la ediția din anul 2019 a Festivalului Europalia. Potrivit Acordului-cadru, „Festivalul se distinge prin manifestări culturale și artistice de înalt nivel, reflectând atât trecutul țării, cât și vitalitatea creației contemporane“. Europalia a debutat în 1969 și are un caracter multidisciplinar: arte vizuale, arte performatie, muzică, film, literatură, educație culturală. Printre ţările invitate de onoare la ediţiile precedente s-au numărat: Italia (1969 şi 2003), Franţa (1975), Spania (1985), Portugalia (1991), Republica Cehă (1998), Polonia (2001), Federaţia Rusă (2005), R. P. Chineză (2009), Brazilia (2011), India (2013), Turcia (2015). În 2017, ţara invitată va fi Indonezia.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News