Festivalul de teatru pentru deţinuţi MultiArt: Patru spectacole - pe 20 şi 21 noiembrie
Festivalul de teatru pentru deţinuţi MultiArt va aduce pe scena Teatrului Nottara din Capitală patru spectacole - pe 20 şi 21 noiembrie -, realizate de persoane private de libertate de la penitenciare din Bistriţa, Codlea şi Bucureşti - Rahova şi Jilava, scrie Agerpres.
La cea de a XI-a ediţie a festivalului, ce poartă numele Dana Cenuşă - Descătuşare prin Cultură, spectacolele selectate vor fi prezentate de 48 de deţinuţi, din patru penitenciare, care au condamnări privative de libertate ce însumează 298 de ani, 6 luni şi 123 de zile.
"La ediţia din acest an sunt patru piese de teatru. Pregătirea pieselor pentru a ajunge la nivelul sau la calitatea artistică necesară pentru reprezentarea pe scena unui teatru de calibrul Teatrului Nottara cere timp, cere efort susţinut şi cere, de asemenea, aport din partea unor specialişti din această lume a teatrului, a artei", a declarat marţi, într-o conferinţă de presă, Ioana Mihaela Morar, director general adjunct al Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor.
Ea a precizat că pentru ediţia din acest an a festivalului s-au înscris şapte unităţi, în preselecţia pentru etapa finală fiind selectate doar patru.
În festival vor fi prezentate spectacolele "Reversul magic al libertăţii", pe baza textelor scrise de deţinuţi, în regia Mihaelei Săsărman, producţie a Penitenciarului Bucureşti - Jilava, "Făgăduiala", adaptare după Friedrich Durrenmatt, regia Gabriel Costea, producţie a Penitenciarului Codlea, "Şase personaje în căutarea unui autor", adaptare după Luigi Pirandello, regia Iulian Gliţă, producţie a Penitenciarului Bucureşti - Rahova, şi "Scrisori refulante", texte adaptate de Adriana-Dora Puiu, în regia Andreei Boboş şi a Adrianei-Dora Puiu, o producţie a Penitenciarului Bistriţa.
În premieră în cadrul festivalului, în prima zi va fi prezentat, în afara concursului, spectacolul "Magic Show" realizat de trupa M.A.G. de la Penitenciarul Bucureşti - Jilava, în colaborare cu prof. dr. Andrei Teaşcă - Magic Art Therapy.
Juriul de specialitate al ediţiei, compus din criticul de teatru Andreia Bârsan, dramaturgul Mircea M. Ionescu şi ofiţerul specialist din cadrul Direcţiei Reintegrare Socială a Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor, Andreea Mihaela Neagoe, va acorda premii pentru Cel mai bun spectacol, Cea mai bună regie, Cel mai bun actor în rol principal şi Cel mai bun actor în rol secundar.
Tot în prima zi a festivalului, în foaierul teatrului, va avea loc vernisajul expoziţiei "Cu aparatul de fotografiat în penitenciare", realizată în colaborare cu Asociaţia "Euro Foto Art", în care sunt prezentate imagini de la activităţile desfăşurate în penitenciarele Bucureşti - Jilava şi Bucureşti - Rahova.
Intrarea la spectacolele din festival este liberă, în limita locurilor disponibile.
Festivalul MultiArt pentru deţinuţi "Dana Cenuşă - Descătuşare prin Cultură" este prezentat sub umbrela Festivalului "Fest(in) pe Bulevard", care a avut loc, la Nottara, în perioada 11 - 20 octombrie.
Directorul Teatrului Nottara, Marinela Ţepuş, a spus că îşi doreşte ca acest gen de festival să "crească pui" şi să ajungă să poată fi văzut şi realizat şi în alte locuri.
Dramaturgul Mircea M. Ionescu, preşedintele juriului de specialitate al festivalului, a mărturisit că experienţa de jurat de la ediţiile anterioare l-a inspirat să scrie o piesă pentru tineret - "Adolescentul din duba cu sentimente de unică folosinţă" -, despre un tânăr care a fost condamnat pe nedrept.
Prima ediţie a Festivalului MultiArt pentru deţinuţi a avut loc în anul 2009. Până acum au fost prezentate 69 de spectacole la care au participat 681 de deţinuţi.
Festivalul MultiArt pentru deţinuţi este organizat de Administraţia Naţională a Penitenciarelor, în parteneriat cu Teatrul Nottara
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News