Data actualizării:
Data publicării:

Festivalul astronomiei şi ştiinţelor spaţiului Astrofest, în grădina ParkLake

Autor: DCNews Team | Categorie: Stiri
WhatsApp

Festivalul astronomiei şi ştiinţelor spaţiului Astrofest, ediţia a IV-a, va avea loc sâmbătă, începând cu ora 16,00, în grădina ParkLake Shopping Center, fiind organizat de revista "Ştiinţă şi Tehnică".

"Anul acesta, ne-am gândit să scoatem festivalul dintre pereţii unei instituţii dedicate strict culturii, în mijlocul oamenilor, la firul ierbii, acolo unde ei vor să vadă stelele", a declarat Cătălin Beldea, astronomy editor la revista "Ştiinţă şi tehnică", în cadrul unei conferinţe de presă susţinută marţi la Casa Artelor "Dinu Lipatti".

El a precizat că pe 25 mai au loc "două lucruri extraordinare". "Trece un asteroid pe lângă pământ, la vreo 13 distanţe lunare de noi. Este destul de mare, are un kilometru şi jumătate diametru - asta ar fi fost ştirea bombă, iar ştirea normală este că avem Astrofest la ParkLake", a spus Beldea.

Potrivit acestuia, festivalul se va deschide la ora 16,00, iar de la ora 17,00, pe scenă va urca Cristian Român, senior editor la revista "Ştiinţă şi tehnică", care va prezenta pentru copii experimente de fizică, astrofizică şi chimie.

Începând cu ora 18,00 vor avea loc concursuri cu premii pentru copiii de toate vârstele care se pregătesc un pic în domeniul astronomiei şi care "vor răspunde la întrebări şi vor primi cărţi şi reviste".

Profesorul Alexandru Mironov va urca pe scenă la ora 19,00, cu invitatul special Dumitru Prunariu, primul astronaut/cosmonaut român. Începând cu ora 20,00, la finalul întâlnirii, Dumitru Prunariu va oferi doritorilor autografe.

Observaţiile la telescop vor începe încă de la deschiderea târgului, la ora 16,00.

Preşedintele Asociaţiei Astroclubul Bucureşti, Marian Naiman, a anunţat că membrii asociaţiei vor veni la festival cu cele mai mari telescoape pe care le au. "Noi le numim artileria grea, pentru că avem cel mai mare telescop optic pentru amatori din ţară, de 400 de milimetri diametru", a adăugat el.

"Pe 25 mai, dacă o să fie frumos, majoritatea timpului o să ne uităm la soare. O să venim cu instrumentele pregătite cu filtre speciale solare, care ne vor permite să vedem soarele în vizibil şi, dacă vom avea noroc, vom putea vedea şi pete solare. Deocamdată suntem într-o perioadă de calm solar. Vom veni, aşa cum am spus, cu toată artileria grea, cu toate telescoapele noastre mari şi, de asemenea, avem şi o lunetă solară specială care lucrează într-o gamă de lungime lungă foarte îngustă, şi anume, cea a hidrogenului alfa, care ne permite să vedem lucruri pe care în vizibil nu le putem observa, ca de exemplu protuberanţele solare, exploziile solare, care în hidrogen alfa se văd ca nişte mustăţi la marginea discului solar, dar o mustăcioară are adâncime în spaţiu, distanţa faţă de discul soarelui, cam de 200.000 de kilometri, cam jumătate distanţa Pământ-Lună", a explicat Marian Naiman.

El a precizat că din momentul în care afară se va întuneca, cei prezenţi se vor putea uita la stele, "de la nouă şi ceva până la ultimul doritor".

"De obicei se fac cozi interminabile la telescop, dar noi nu vom pleca de acolo până ce ultimul om nu va pune ochiul la ocular să se uite", a subliniat Cătălin Beldea.

Cristian Român a declarat că la Astrofest 2019 vizitatorii vor avea posibilitatea să urmărească "experimente amuzante" şi foarte multe alte lucruri.

"Vor fi experimente amuzante, mie îmi place să le numesc experimente de bucătărie, experimente prin care tinerii se apropie cumva de ştiinţă. Unele dintre ele le prezentăm sub forma unor numere de magie. Această parte de experimente va fi susţinută de un grup de tineri împreună cu un reprezentant al revistei Ştiinţă şi tehnică. Vom avea standuri ale institutelor de cercetare, ale astronomilor amatori, sunt foarte multe lucruri de văzut şi de urmărit. Vom realiza şi mici experimente, pentru că ştiinţa nu este numai o sumă de definiţii, de lucruri complicate, ştiinţa poate fi practicată chiar şi de cei mai tineri dintre noi", a susţinut Cristian Român.

Andrei Ştefan, reprezentant Gateway, a anunţat că în cadrul festivalului va fi prezent cu un sistem de realitate virtuală prin care doritorii vor putea vedea momentul când astronomul Neil Armstrong a aselenizat şi a făcut primul pas pe Lună.

"Am adus acest aparat de realitate virtuală prin care poţi trăi experienţe care în viaţa reală pot fi foarte periculoase sau poţi ajunge în locuri în care mod normal nu poţi ajunge. Veţi putea vedea chiar călătoria pe Lună, alături de Neil Armstrong, Edwin E. (Buzz) Aldrin şi Michael Collins", a spus Andrei Ştefan.

Astrofest are o tradiţie de şase ani, cu primele două ediţii în parcul Herăstrău, dar desfăşurat sub o altă denumire. S-a numit, simplu, Ziua Astronomiei, a menţionat Cătălin Beldea.

"Din 2016, de când am început să-l aniversăm pe eroul nostru spaţial, cosmonautul Dorin Dumitru Prunariu, Ziua Astronomiei şi-a adăugat numele generic de Ziua Explorării Spaţiale şi a luat naştere Astrofest by Ştiinţă&Tehnică", a mai spus el. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel