Data publicării:

Fermierii polonezi reiau blocada la graniță pentru camioanele care pleacă din Ucraina

Autor: George Eduard Caramiciu | Categorie: Politica
WhatsApp
FOTO cu rol ilustrativ: IMAGO/Ardan Fuessmann via Reuters Connec
FOTO cu rol ilustrativ: IMAGO/Ardan Fuessmann via Reuters Connec
Începând cu dimineața zilei de 4 iunie, fermierii polonezi au început să blocheze circulația camioanelor la punctul de trecere a frontierei Rava-Ruska – Hrebenne, cerând reducerea importului de culturi de cereale din Ucraina.

Fermierii polonezi au blocat circulația camioanelor la punctul de trecere a frontierei Rava-Ruska – Hrebenne începând cu ora 11 dimineața pe 4 iunie.

Conform Serviciului de Grăniceri de Stat al Ucrainei (SBGS), aceștia planifică să rămână acolo până la ora 14 pe 6 iunie.

Blocadele la graniță de către transportatorii polonezi au început în noiembrie 2023, din cauza competiției crescute din partea transportatorilor ucraineni după liberalizarea legilor care reglementează transportul internațional între Ucraina și UE. Protestele s-au oprit în aprilie 2024, dar au reușit să perturbe ajutorul militar și livrările de bunuri către Ucraina, inclusiv părți de drone.

Fermierii locali polonezi, prin reprezentanții lor, cer reducerea importului de culturi de cereale din Ucraina în Polonia, conform SBGS din Ucraina.

Din cauza acestei blocade, se așteaptă o oprire completă a traficului vehiculelor de marfă care părăsesc Ucraina.

Protestatarii nu permit camioanelor să părăsească Ucraina. Cu toate acestea, camioanele sunt permise să intre în Ucraina conform programului anunțat anterior: 12 vehicule la fiecare 12 ore și patru camioane care transportă ajutoare umanitare pe oră.

Alte categorii de vehicule pot trece prin punctul de trecere fără întreruperi în ambele direcții.

După ce fermierii polonezi au încetat blocada în aprilie 2024, Ucraina a înregistrat o creștere de 20% în comerțul agricol, care este acum amenințată de o nouă blocadă.

Ucraina înregistrează o creștere de 20% în comerțul agricol după încetarea blocadei poloneze din urmă cu câteva săptămâni

Decizia de a ridica blocada punctelor de control de la granița dintre Ucraina și Polonia, din aprilie, a dat rezultate pozitive, inclusiv o creștere de 20% a fluxului de produse agricole ucrainene, a declarat Primul Ministru Adjunct al Politicii Agrare și Alimentației din Ucraina, Taras Vysotskyi, într-un interviu recent pentru Radio Ucrainean.

Blocada din 2023 de către fermierii polonezi a perturbat ajutorul și livrările de bunuri către Ucraina, inclusiv părți de drone. Aceștia au blocat punctele de control, afectând circulația camioanelor și perturbând porturile și drumurile. Această acțiune a beneficiat Rusia, subminând economia Ucrainei în contextul războiului său de doi ani.

Luna trecută, fermierii polonezi au încetat protestele la ultimul punct de trecere a frontierei blocat cu Ucraina. Cu toate acestea, autoritățile au spus că producția agricolă ucraineană va continua să se confrunte cu unele restricții din partea Poloniei.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel