Data publicării:

Ferme eoliene în Marea Neagră. Coțofan (ANM): Sunt discuții pentru instalarea de turbine off-shore / Se vorbește inclusiv despre energia valurilor / video

Autor: Ioan-Radu Gava | Categorie: Stiri
WhatsApp
Foto cu caracter ilustrativ: Unsplash
Foto cu caracter ilustrativ: Unsplash

Dumitru Marius Coțofan, director al Centrului Meteorologic Dobrogea, a vorbit despre instalarea de turbine eoliene în Marea Neagră.

În cadrul unui interviu pentru DC News, Dumitru Marius Coțofan, director al Centrului Meteorologic Dobrogea, a vorbit despre avantajele pe care le oferă vântul în zona litoralului și despre discuțiile care se poartă în vederea instalării de turbine eoliene în Marea Neagră:

„A fost o iarnă bună pentru centralele eoliene din Dobrogea?“, a întrebat jurnalistul Val Vâlcu.

„Vântul bate 6 luni dintr-o parte, 6 luni din cealaltă. În Dobrogea bate tot timpul. A fost un an foarte bun pentru energia eoliană și probabil că vor mai fi investiții. Chiar sunt unele discuții pentru partea de off-shore, de litoral. Au venit firme și cer date despre vânt, pentru că se doresc investiții în acest sens. Acele ferme pe care le-am văzut în Olanda. în Anglia, în zona Mării Nordului, pot apărea și la noi.

Eu sunt convins că, timid-timid, se vor face modificări legislative și vor avea posibilitatea instalării acestor ferme eoliene în Marea Neagră, undeva la 6-12 kilometri în largul Mării Negre“, a punctat Dumitru Marius Coțofan.

„Care ar fi avantajul amplasării în off-shore“, a insistat Val Vâlcu.

„E o zonă care e expusă foarte mult vântului, mai productivă. Aud acum că se fac întrebări la Ministerul Energiei și pentru partea de valuri, pentru că și asta e o sursă foarte importantă de producere a energiei electrice și probabil că strategia României trebuie să se orienteze și spre această resursă evidentă la noi în țară“, a mai spus Dumitru Marius Coțofan.

„Când sunt viteze foarte mari de vânt - și am avut data de 18 ianuarie 2018, când au fost cazuri de eoliene cu palele rupte - turbinele sunt proiectate să se oprească. Acea zi de 18 ianuarie 2018 a fost una istorică și foarte multe eoliene au suferit, chiar și stâlpii de energie electrică din Delta Dunării“, a mai adăugat directorul CMD.

CITEȘTE ȘI       -      Vremea în weekend și de 1 Mai. Coțofan, ANM, vești bune pentru zona de litoral și Deltă: Explozie fantastică

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel