Data actualizării:
Data publicării:

”Ferește-ne, Doamne, de un mare cutremur și de așa conducători!”. Revolta unui inginer

Autor: Roxana Neagu | Categorie: Stiri
WhatsApp

Inginerul constructor Marius Marinescu apreciază strategia în caz de cutremur prezentată de către primarul general, Gabriela Firea, și se cutremură din cauza reacțiilor președintelui Klaus Iohannis și premierului Dacian Cioloș. 

”Astăzi s-au împlinit 30 de ani de la cutremurul de 7,1 pe Richter din noaptea de 30 spre 31 august 1986, seism în urma căruia au decedat 150 de persoane, alte 558 au fost rănite și 50.000 de clădiri au fost afectate, marea majoritate în Republica Moldova. Acum o săptămână seismul din Italia a curmat viețile a 11 români. Oare câți români mai trebuie să moară până când statul român să ia măsuri de prevenire a unui cutremur, printr-o strategie națională de consolidare a clădirilor șubrede? Dl președinte Klaus Iohannis a amuțit, iar dl prim-ministru Dacian Cioloș grăiește: ”Doamne feri!”. Ferește-ne, Doamne, de un mare cutremur și de așa conducători!” a afirmat inginerul constructor pentru dcnews.ro.

Fostul senator subliniază: ”Poate acum, la începutul ultimei sesiuni din această legislatură, aleșii neamului vor face ceva pentru salvarea românilor care locuiesc în clădiri șubrede. În ceea ce privește măsurile de salvare a populației în cazul unui mare seism, la comanda țării, aflate în stare de necesitate, trebuie impus un înalt demnitar, o autoritate, poate un vicepremier care să aibă în subordine MApN, MAI, Ministerul Sănătății și alte instituții cheie. Mă gândesc că dl Raed Arafat ar fi cel mai indicat pentru o asemenea demnitate”. El continuă: ”Este de apreciat strategia Primăriei Capitalei în caz de mare cutremur, prezentată de către doamna primar general Gabriela Firea. Mi-aș permite un amendament: în strategie să fie inclusă și expertizarea clădirilor construite până în 1977, deoarece au fost proiectate să reziste la un cutremur cu intensitatea de până la 7 pe Richter. Abia după seismul din 4 martie 1977 s-au adoptat legea nr. 8/1977 și normativul P100 care obligau la proiectarea și construirea clădirilor de locuit și a celor publice cu rezistență la cutremure de până la 8, respectiv 9 pe Richter”. 

În sfârșit, Executivul se gândește să declare o zi de doliu național în memoria victimelor seismului din Italia. Cred că și solicitarea mea din 26 august în acest sens a avut ecou. Dumnezeu să-i odihnească în pace pe conaționalii noștri”, a conchis Marius Marinescu. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel