Data publicării:

Fenomenul extrem care poate pune în pericol recoltele. Florinela Georgescu (ANM): Sperăm să nu avem un astfel de episod / video

Autor: Elena Aurel | Categorie: Stiri
WhatsApp
Sursa foto: https://www.freepik.com/, @zavalishina
Sursa foto: https://www.freepik.com/, @zavalishina

Un fenomen periculos pentru agricultură ar putea ar afecta grav livezile.

Florinela Georgescu, directorul executiv al Administrației Naționale de Meteorologie (ANM), a avertizat asupra riscurilor unei scăderi prelungite a temperaturii, care ar putea afecta livezile spre sfârșitul lunii martie, dar a precizat că deocamdată nu există astfel de pericole. Potrivit acesteia, deși răcirea din februarie a stagnat vegetația, ceea ce ar putea fi benefic, pericolul major pentru agricultură ar fi o încălzire rapidă urmată de un îngheț, care ar pune în pericol livezile.

„Dacă ne gândim la fermieri, la agricultură, cel mai periculos fenomen ar fi o încălzire care să înflorească livezile urmată de un îngheț. Din ce ne-ați spus nu sunt previzionate astfel de oscilații”, a spus Val Vâlcu.

„Într-adevăr, poate fi un pericol scăderea temperaturii pe durată mai lungă, mai ales înspre sfârșitul lunii martie când deja vegetația este pornită. Deocamdată nu avem și sperăm să nu avem un astfel de episod. Poate a fost mai bine că acum în februarie am avut această răcire care a mai stagnat puțin vegetația, a mai stagnat puțin și livezile. Am văzut cu toții ghioceii în luna ianuarie, erau aproape de înflorire. Vom vedea ce s-a întâmplat cu ei când se va topi zăpada. Bine că vorbim doar despre ghiocei și nu despre livezi", a spus Florinela Georgescu. 

Scădere impresionantă a temperaturilor

Florinela Georgescu a explicat că răcirea temperaturilor care a avut loc recent a fost benefică. Deși frigul a persistat aproape 10 zile, aceasta a precizat că astfel de temperaturi nu sunt extreme pentru luna februarie. Cea mai scăzută temperatură din această iarnă a fost -22,5 grade la Întorsura Buzăului, dar depresiunile pot înregistra valori și mai joase, recordul lunii fiind de -35,8 grade în 2005.

„Eu mă gândesc că este bine că a venit această perioadă cu răcire. Am avut o scădere a temperaturilor importantă, marcantă, aș spune chiar impresionantă, în contextul ultimelor ierni, pentru că - mai ales în partea de sud-centru a Munteniei, inclusiv în zona Capitalei și în partea de luncă - temperaturile au coborât până spre -20, -21 de grade. Sunt temperaturi pe care nu le-am mai avut din 2017. De exemplu, în 2017 am avut la București -21,7 grade pe 10 ianuarie.

Să zicem că ne-am dezobișnuit cu astfel de valori termice. Este adevărat că episodul a fost destul de lung, de aproape 10 zile, dar, pe de altă parte, nu sunt temperaturi foarte scăzute pentru ceea ce ar putea luna februarie, deoarece, chiar dacă în depresiuni am avut -22,5, la Întorsura Buzăului, pe 22 februarie - a fost temperatura cea mai scăzută din această iarnă - chiar și așa, depresiunile pot mult mai mult în luna februarie. Să ne amintim că recordul lunii este de -35,8 înregistrat în 2005, deci nu cu mult timp în urmă”, a spus Florinela Georgescu la DC News. 

Video:

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel