Fenomenul celest care poate fi văzut doar o dată-n viață. Când va fi vizibilă pe cer explozia cosmică
Iată ce vom putea vedea pe cer în următoarea perioadă!
NASA a anunțat un eveniment astronomic fascinant care urmează să aibă loc în constelația Corona Borealis, informează CNN. Astronomii prezic apariția unei "nove" pe cerul nopții, generată de sistemul binar T Coronae Borealis.
Acest sistem binar este compus dintr-o stea roșie gigantă și o stea pitică albă. Steaua roșie gigantă, cunoscută sub numele de "Steaua de foc", își eliberează straturile exterioare pe pitica albă. Acest proces inițiază o reacție termonucleară în lanț, care culminează cu o explozie puternică, creând fenomenul cunoscut sub numele de novă.
Se preconizează că în viitorul apropiat va avea loc un eveniment astral remarcabil - apariția unei "stele noi" pe cerul nopții, promițând un spectacol astronomic rar și că nova va avea loc în constelația Corona Borealis, amplasată în Calea Lactee între constelațiile Boötes și Hercules. Nu se cunoaște data exact, dar astronomii cred că expozia ar putea avea loc la sfârșitul acestui an.
Diferența dintre o Supernovă și Steaua de Foc
În contrast cu spectaculosul sfârșit al unei stele masive, cunoscut sub numele de supernovă, o novă reprezintă o explozie de lumină bruscă și efemeră generată de o stea compactă, în special o pitică albă. Sistemul binar T Coronae Borealis, denumit și „Steaua de foc”, este un exemplu în constelația Corona Borealis, alcătuit dintr-o stea pitică albă și o stea gigantă roșie în proces de îmbătrânire.
Stelele gigantice roșii se formează atunci când stelele își epuizează rezervele de hidrogen necesare pentru fuziunea nucleară, intrând într-o fază de declin. Aceste evenimente cosmice, cunoscute sub numele de novae, au loc aproximativ o dată la fiecare 79 de ani și sunt rezultatul interacțiunii dintre cele două stele din sistemul binar.
Interacțiunea dintre giganta roșie și pitica albă inițiază un lanț de reacții care culminează cu explozia spectaculoasă a unei nove. Ultima manifestare a acestui fenomen în cazul lui T Coronae Borealis a fost observată în anul 1946, iar astronomii monitorizează din nou sistemul stelar în speranța de a detecta semne ale unei eventuale activități viitoare.
Deși majoritatea novelor apar în mod surprinzător, T Coronae Borealis este una dintre cele mai rare nouă stele din galaxie care prezintă periodic astfel de evenimente explozive. Pe baza atenuării observate începând cu luna martie, cercetătorii estimează că nova ar putea avea loc în intervalul de timp cuprins între această perioadă și septembrie.
Cu toate acestea, momentul exact al apariției rămâne incert, iar astronomii continuă să supravegheze sistemul stelar, așteptând cu nerăbdare momentul spectaculos al unei noi explozii.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News