Fenomene meteorologice extreme în toată țara. Elena Mateescu (ANM), precizări pentru zilele următoare
Autor: Ioan-Radu Gava | Publicat pe: 24 mai 2023, 21:54
WhatsApp
Foto: Unsplash
Foto: Unsplash
Elena Mateescu, directorul general al Administrației Naționale de Meteorologie, a spus cum va fi vremea în perioada următoare.

Elena Mateescu, directorul general al Administrației Naționale de Meteorologie, a vorbit prin telefon la Antena 3 CNN, la emisiunea Sinteza Zilei, unde a făcut precizări privitoare la starea vremii în urătoare perioadă:

„Până la sfârșitul lunii mai discutăm în fiecare zi de o probabilitate foarte ridicată de a înregistra fenomene meteorologice extreme din perspectiva condițiilor de instabilitate atmosferică accentuată. Ea afectează prin cantitățile de precipitații, care la nivel local pot să depășească 20-25 l/mp, chiar 30-40 l/mp. Vorbim și de intensificări ale vântului, cu viteze la rafală care pot depăși 55-60 km/h și, izolat, căderi de grindină.

Dacă până în această seară la ora 23:00 rămâne în vigoare atenționarea meteorologică de cod galben ce vizează partea de SV și V a țării, mâine este posibil să extindem această atenționare. În următoarele 2 zile, instabilitatea va fi de interes în cea mai mare parte a țării, cu valori ale cantităților de precipitații care pot ajunge  local până la 30-40 l/mp.

Este o perioadă favorabilă acestor condiții de instabilitate, pentru că pe măsură ce avansăm spre vară, acest tipar de vreme devin unul al condițiilor extreme și cu siguranță că vom încheia și luna mai, cea mai ploioasă lună a primăverii, într-un tipar de vreme extremă. Mediterana începe să fie din ce în ce mai activă, iar când e activă determină instabilitate atmosferică, iar în asociere cu temperaturile ridicate, aceste fenomene devin extreme și vor face obiectul atenționărilor de tip Nowcasting“, a spus, la Antena 3 CNN, Elena Mateescu, directorul general al Administrației Naționale de Meteorologie.

Iată cum va fi vremea în intervalul 22 mai - 19 iunie, conform ANM: 

22 - 29 mai 2023

Valorile termice vor fi în general apropiate de cele specifice pentru această săptămână, pe întreg teritoriul României. 

Regimul pluviometric va fi local excedentar în Dobrogea, în regiunile sud-vestice și în zona Carpaților Occidentali, iar în rest va fi în general deficitar, mai ales în regiunile nordice.

29 mai - 5 iunie

Temperaturile medii se vor situa în jurul celor specifice pentru acest interval, în cea mai mare parte a țării.

Cantitățile de precipitații vor fi deficitare în majoritatea regiunilor, dar mai ales în cele intracarpatice.

5 - 12 iunie

Temperatura medie a aerului va avea valori ușor mai ridicate decât cele specifice pentru această perioadă în regiunile nordice, iar în rest vor fi apropiate de cele normale.

Regimul pluviometric va fi excedentar în regiunile sudice și în zonele montane, dar și local deficitar în cele nordice și centrale, iar în rest va fi în general apropiat de cel normal pentru acest inte

12 - 19 iunie

Mediile valorilor termice se vor situa ușor peste cele specifice pentru această săptămână în regiunile nordice, iar în rest vor fi apropiate de cele normale.

Cantitățile de precipitații estimate pentru această perioadă vor fi excedentare în cea mai mare parte a țării, dar mai ales în zonele montane.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?