Data publicării:

Fenomen straniu: "Clătite de gheață" plutitoare pe un râu din Scoția

Autor: Liana Ganea | Categorie: Lifestyle
WhatsApp
Foto: Freepik
Foto: Freepik

Seamănă cu niște „clătite de gheață” dar sunt, de fapt, nişte formațiuni ciudate care au apărut pe râul Bladnock, din Scoția, după o scădere bruscă a temperaturilor din Regatul Unit din luna decembrie.

Managerul de proiect al Scottish Invasive Species Initiative (SISI), Callum Sinclair, a surprins imagini cu aceste discuri ciudate pe 9 decembrie, pe care le-a publicat pe Twitter și Facebook împreună cu un videoclip.

Recenta scădere a temperaturilor din Regatul Unit a făcut ca cea mai mare parte a țării să se confrunte cu condiții sub îngheț, 12 decembrie fiind cea mai rece zi din Regat din 2010 încoace. Cea mai scăzută temperatură a fost de -17,3 grade Celsius, în Braemar, Scoția.

De când au apărut

Se crede că ciudatele „clătite de gheață” au fost cauzate de scăderea bruscă a temperaturii, iar rapoartele despre apariții similare pe un râu de lângă Glasgow și în Lake District, nord-vestul Angliei, sugerează că formațiunile ar putea apărea și în alte părți ale Regatului Unit. Fiecare disc are între 20 și 200 de centimetri, iar acest fenomen ciudat este rar întâlnit în Regat. Clătitele de gheață se formează de obicei în Marea Baltică și în jurul Antarcticii, dar uneori pot fi găsite plutind pe Marile Lacuri din SUA și Canada.

Cum se formează discurile

Discurile se pot forma ca urmare a două seturi foarte distincte de condiții. Ele pot fi create fie de valuri care formează bucăți de gheață care se lovesc unele de altele în ape agitate, formând margini rotunde și crescând încet. Marginile ridicate ale clătitei de gheață se formează atunci când apele care lovesc se unesc de marginea discului deja înghețat și îngheață pentru a forma un strat inelar suplimentar, scrie IFL Science.

În condițiile mai calme ale unui râu, totuși, ele se formează atunci când spuma de pe suprafața râului începe să înghețe. Masele înghețate încep să se unească și să fie aspirate într-un vârtej (sau turbion), dându-le aceste forme circulare. Discurile continuă să crească pe măsură ce bucăți mai mici de gheață le lovesc și îngheață pe marginea exterioară.

Chiar dacă lasă impresia că ar fi solide „clătitele îngheţate” sunt, de fapt, extrem de fragile. În condițiile potrivite, discurile vor începe să se unească, formând un strat de gheață, iar atunci când apa este agitată, această gheață se poate îndoi pentru a crea creste de gheață.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel