Fenomen invers cu migrația medicilor. Florin Buicu: Autoritățile s-au zbătut să nu le ofere doar salariu și orașele au devenit atractive
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Ioan-Radu Gava
WhatsApp
Foto cu caracter ilustrativ: Pexels
Foto cu caracter ilustrativ: Pexels
Medicul Florin Buicu, parlamentar PSD și vicepreședinte al Comisiei pentru Sănătate și Familie din Camera Deputaților, a vorbit despre un fenomen de migrație inversă a medicilor din România.

Conf. dr. Florin Buicu, vicepreședinte al Comisiei pentru Sănătate și Familie din Camera Deputaților, a explicat care este fenomenul de migrație inversă a medicilor care se manifestă pe tot cuprinsul României de câțiva ani:

„Am asistat în perioada scursă de la creșterea salariilor în sănătate la următorul fenomen, o migrație internă, în România, dinspre centrele universitare spre centrele reședință de județ și de la nivelul centrelor reședință de județ către orașele mai mici. Se schimbă roata și am constatat că multe spitale care până acum nu reușeau să aibă anumite specialități, în momentul de față au devenit atractive pentru medici. Vă dau exemplul Mureșului, unde avem ortoped acum și la Sighișoara, și la Târnăveni și au și computer tomograf.

Cu alte cuvinte, autoritățile locale s-au zbătut să ofere specialiștilor nu numai salariu, ci și condițiile în care își pot desfășura activitatea. Nu este un fenomen local, ci vorbim de majoritatea centrelor universitare și a celorlalte județe. De la Târgu Mureș, foarte mulți absolvenți au mers către Sfântu Gheorghe, Miercurea Ciuc, Odorheiu Secuiesc și, practic, specialități care erau inexistente în aceste orașe, în momentul de față au fost acoperite“, a spus, la DC News, Florin Buicu, vicepreședintele Comisiei pentru Sănătate și Familie din Camera Deputaților.

Medicii români nu mai pleacă în străinătate. Florin Buicu: Din acel moment, numărul s-a redus substanțial

Conf. dr. Florin Buicu, parlamentar PSD și vicepreședinte al Comisiei pentru Sănătate și Familie din Camera Deputaților, a venit cu cifre referitoare la numărul de medici la suta de mii de locuitori și a spus de ce medicii români nu mai pleacă în străinătate într-un număr semnificativ:

„Dacă ne uităm pe datele statistice legate de numărul personalului medical, numărul de medici la suta de mii de locuitori este unul dintre indicatorii utilizați la nivel european. Am pornit de la 240 de medici la suta de mii de locuitori și am ajuns, datorită politicilor în domeniul sănătății luate în ultimii ani, către 300 și un pic“, a spus medicul Florin Buicu.

„Adică am pornit de la 240 la finalul comunismului?“, a întrebat Val Vâlcu.

„Nu, nu! Vorbesc de perioada anilor 2012-2015, de acolo am pornit. În momentul în care România a intrat în Uniunea Europeană, piața pentru profesioniștii din sistemul de sănătate s-a deschis larg, iar datorită salariilor și condițiilor de muncă a existat o migrație deosebită în acest domeniu, indiferent că vorbim de medici sau de asistenți medicali. În perioada 2010-2017 au fost undeva la vreo 45.000 de certificate emise care dădeau dreptul de a desfășura activitate de medic în străinătate, dar asta nu înseamnă că toți au plecat. Într-o perioadă, mulți medici din România asigurau perioadele de concediu ale specialiștilor din anumite spitale (...)“, a spus, la DC News, Florin Buicu, vicepreședintele Comisiei pentru Sănătate și Familie din Camera Deputaților (citește continuarea AICI).

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel