Data publicării:

Fenomen inexplicabil, produs în anul 774 sau 775, descoperit în inelele unor copaci

Autor: DCNews Team | Categorie: Arhiva
WhatsApp
supernova_1
supernova_1

Un grup de cercetători japonezi nu pot găsi o explicație satisfăcătoare a creșterii puternice și rapide a concentrației de carbon 14, care s-ar fi produs în anul 774 sau 775 e.n., după cum arată studiile unor inele din trunchiurile a doi cedri din Japonia, informează revista Nature.

Cercetătorul Fusa Miyake şi colegii săi de la Universitatea din Nagoya (Japonia) au analizat urmele de carbon 14 (o varietate radioactivă de carbon care se formează atunci când razele cosmice traversează atomii din atmosfera terestră) prezente în inelele de creştere a doi cedri din Japonia (Cryptomeria japonica).

În inelele celor doi arbori care corespundeau anilor 774 şi 775 e.n., savanţii niponi au descoperit o creştere puternică şi rapidă a concentraţiei de carbon 14, de circa 1,2%. O astfel de creştere este de 20 de ori mai mare faţă de variaţiile atribuite fluctuaţiei activităţii solare, au explicat cercetătorii japonezi, al căror studiu a fost publicat, duminică, în revista Nature, potrivit Mediafax.

Fenomenul aflat la originea acestui "vârf" al concentraţiei de carbon 14 în anul 775 e.n. "nu a putut fi localizat într-o zonă unică", întrucât el corespunde cu rezultatele altor măsurători - mai puţin precise însă în privinţa datării - deja realizate pe arbori din America de Nord şi din Europa. Aceste măsurători au evidenţiat o creştere a concentraţiei de carbon 14 de circa 7,2% pe parcursul unui interval de zece ani (775 - 785 e.n.).

Explozie a unei supernove sau o furtună de protoni?

"Pentru a produce o astfel de cantitate de carbon 14 în atmosfera terestră a anului 775 e.n., intensitatea razelor cosmice a trebuit să crească considerabil", au precizat savanţii niponi. Însă sursa acestui fenomen nu poate fi descifrată în ciclul activităţii solare, de o durată medie de 11 ani, a cărui amplitudine asupra carbonului 14 este mult mai mică (de circa 0,3%) în comparaţie cu cea descoperită în inelele arborilor din Japonia.

"Doar două fenomene cunoscute până în prezent ar fi putut schimba intensitatea razelor cosmice pe parcursul unui singur an: explozia unei supernove sau o furtună de protoni" ce a izbucnit cu ocazia unei erupţii solare masive, consideră autorii studiului.

Potrivit specialiștilor niponi, niciunul dintre aceste două fenomene nu a fost vreodată înregistrat pe Terra şi, presupunând că cel puţin unul dintre ele s-a produs într-adevăr, nu au lăsat nicio urmă doveditoare. "În stadiul actual al cunoştinţelor noastre ştiinţifice, nu putem să precizăm cauzele acestui eveniment", au afirmat în concluzie specialiștii care au realizat studiul.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel