Fenechiu: CFR Marfă ar putea să nu se mai privatizeze. Ce spune Stoica
Data publicării:
Autor: DCNews Team
WhatsApp
gruia stoica dece
gruia stoica dece

Fostul ministru al Transporturilor, Relu Fenechiu, spune că ultimele două luni au fost primele cu profit pentru CFR Marfă, iar Guvernul al putea alege chiar să nu mai privatizeze compania de stat, dacă înțelegerea actuală cu afaceristul Gruia Stoica va pica.

”În iulie şi august CFR Marfă a făcut profit, circa 15 milioane de lei în fiecare lună, iar în septembrie va fi chiar mai mult. Este vorba de profit operaţional, nu net, dar gândiţi-vă ce înseamnă asta pentru o companie care pierdea constant, de ani de zile”, arată Fenechiu, fără a preciza de unde are informaţiile, potrivit economica.net

Întrebat fiind despre anomalia de la CFR Marfă, unde cumpărătorul Gruia Stoica mai are doar o lună pentru a aduce cele 202 milioane de euro pentru companie, dar nici măcar nu a notificat tranzacţia la Consiliul Concurenței, fostul ministru a precizat că „nu e obligatoriu să notifice, poate da banii înainte şi aşteaptă să vadă dacă primeşte avizul după”.

Patronul GFR, Gruia Stoica, nu ia în calcul o astfel de variantă. ”Doar n-o să fiu prost să dau banii până nu am aviz de la Concurenţă. Ce să fac, să ţin zeci de milioane de euro blocaţi pentru cinci luni, bani care ar produce o dobândă de milioane de euro?”.

Grampet-CFR Marfă nu a primit încă avizul Consiliului Concurenței și nu-și poate exercita conducerea asupra companiei feroviare. Președintele Concurenței, Bogdan Chirițoiu, a apreciat că o investigație durează în medie 5 luni, astfel că Stoica nu poate prelua efectiv compania română de transport feroviar de marfă din cauză de timp. În acest caz, privatizarea nu va mai avea loc sau Guvernul poate emite o ordonanță de urgență prin care să extindă termenul de plată.

”Dacă pică această privatizare, atunci procedurile se pot relua. Sau se poate decide că CFR Marfă nu se mai privatizează acum, că face şi profit”, a mai spus Relu Fenechiu, în mandatul căruia s-a desfășurat licitația pentru preluarea companiei de stat.

Licitația pentru privatizarea CFR Marfă a fost câștigată în luna iulie de Grupul Feroviar Român, care a oferit o sumă de 202 milioane de euro pentru 51% dintre acțiuni.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel