Data publicării:

Feminism avant la lettre – despre topirea distanțelor dintre teatre

Autor: Flaviu Predescu | Categorie: Cultura
WhatsApp

„În stagiunea aceasta, Teatrul Nottara continuă o mai veche tradiție, cea a coproducțiilor realizate cu alte teatre. Schimburi artistice, experiență împărtășită între două instituții de spectacol, energii înnoite pentru ambele trupe sau alăturarea lor în aceeași dinamică sunt numai câteva dintre punctele care asigură profitul cultural al acestui demers" consideră Cristina Rusiecki, consultant artistic al Teatrului Nottara.

După un șir important de coproducții cu Teatrul George Ciprian din Buzău și cu Teatrul Sică Alexandrescu din Brașov, Nottara lucrează, de data aceasta, alături de Teatrul Clasic Ioan Slavici din Arad. Actori din cele două trupe au intrat deja în repetiții pentru coproducția Disputa, pe un text scris în 1744 de Pierre de Marivaux, dramaturg pe care posteritatea avea să-l recepteze mult mai generos decât contemporanii. Traducerea este semnată de Doru Mareș. Premiera este așteptată pe 14 aprilie la Teatrul Nottara și, la sfârșitul aceleiași luni, la Teatrul Clasic Ioan Slavici din Arad. Coproducție fiind, spectacolul se va juca în suită în ambele orașe, la București și la Arad.

Ce spune directorul Nottara, Marinela Țepuș

Despre acest demers Marinela Țepuș, directoarea Teatrului Nottara, a subliniat: „o coproducție are menirea de a mai «ușura» cheltuielile pentru un spectacol, acestea împărțindu-se între coproducători. Dar lucrul cel mai important mi se pare a fi acela de a mări substanțial viața unei producții scenice, pentru că se va juca pe două scene în loc de una, și de a aduce un important capital de imagine atât membrilor distribuției, cât și teatrelor angajate într-un astfel de demers. De asemenea, mă gândesc că tot vorbim de globalizare, dar uităm să topim distanțele în propria țară. Este un pariu prin care vreau să atrag atenția că, măcar în Anul Marii Uniri, merită să facem lucruri împreună noi, cei pe care nu îi desparte decât o distanță de 600 de kilometri".

(w670)

Proiectul se anunță interesant atât prin textul de referință al lui Marivaux, scriitor care s-a remarcat prin încrederea în rolul femeii, cât mai ales prin echipa care lucrează la el. Regia este semnată de Vlad Massaci, scenografia de Iuliana Vîlsan, iar coregrafia de Florin Fieroiu. Din distribuție fac parte actorii celor două teatre, Isabela Neamțu, Zoltan Lovas, Călin Stanciu, Anca Bejenaru, Diana Roman, Cecilia Donat, Alex Mărgineanu, Cristina Juncu și Răzvan Bănică.

Bogdan Costea, directorul Teatrului Clasic Ioan Slavici din Arad, a explicat cum funcționează coproducția: „Pentru Teatrul din Arad acesta este un proiect important, fiind la prima colaborare cu un teatru din București. Este vorba de un tip de coproducție care alătură jumătate de distribuție dintr-un teatru și jumătate din celălalt, cu scopul declarat de a fi programat spectacolul în suită, și la București, și la Arad. Întâlnirea dintre echipele celor două teatre va contribui la o experiență comună, miza fiind cea de a crea vizibilitate, atât pentru actorii arădeni în București, cât și pentru cei bucureșteni în Arad. De asemenea, împreună cu doamna Marinela Țepuș, directoarea Teatrului Nottara, un alt scop al nostru este de a demonstra că se poate merge în colaborare la o astfel de producție artistică. Discuțiile au început de câteva luni și iată că acum s-au concretizat. S-au și așezat lucrurile în așa fel încât un regizor precum Vlad Massaci și o scenografă precum Iuliana Vîlsan să fie argumente forte pentru ambele părți actoricești ale proiectului. Marivaux i-a unit pe toți și s-a întâmplat să se potrivească și repertorial, și ca gen de spectacol - comedie - cu niște actori promițători și dintr-o parte, și dintr-alta".

(w670)

La rândul său, regizorul Vlad Massaci mărturisește că l-a interesat să lucreze acest proiect, mai întâi datorită textului lui Marivaux, unul care nu s-a mai montat în România. Referindu-se la numărul mare de actori tineri din distribuție, regizorul a subliniat: „Ceea ce mi s-a părut incitant este să lucrez cu nou-veniții din Teatrul Nottara. Apoi a apărut ideea de coproducție despre care consider că aduce un plus acestui proiect. Este extraordinar de interesant să vezi cum colaborează și se armonizează niște actori din școli diferite care, geografic vorbind, se află la cea mai mare distanță posibilă. Mă aștept ca proiectul să mai demonstreze un lucru simplu, acela că nu există actori de provincie și că nu înseamnă neapărat că dacă ești actor de București ești și cel mai bun".

(w670)

Începând din 14 aprilie, Teatrul Nottara și Teatrul Clasic Ioan Slavici din Arad vă așteaptă la Disputa.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel