Femeile, la arme. Decizia ce urmează să fie luată în Elveția
Data publicării:
Autor: Liana Ganea
WhatsApp
Foto: Freepik
Foto: Freepik
Elveţia intenţionează să facă serviciul militar obligatoriu şi pentru femei.

Parlamentul Elveţiei, una dintre puţinele ţări europene unde serviciul militar încă este obligatoriu pentru toţi bărbaţii, a luat miercuri în discuţie posibilitatea extinderii recrutării şi în cazul femeilor, ca soluţie pentru problema efectivelor insuficiente ale forţelor armate, informează Agerpres. Această opţiune se regăseşte într-un raport prezentat de o comisie parlamentară în faţa Consiliului de Stat, camera superioară a parlamentului elveţian. Documentul relevă că deşi pe hârtie armata elveţiană numără circa 100.000 de soldaţi, în realitate sunt doar aproximativ 80.000. Prin urmare, respectiva comisie propune două alternative: fuzionarea forţelor armate cu serviciile de protecţie civilă sau stabilirea serviciului militar ca fiind obligatoriu şi pentru femei, în prezent în cazul femeilor acesta fiind voluntar.

Raportul mai sugerează şi invitarea tinerelor femei elveţiene să participe la zilele de informare pe care armata le desfăşoară în prezent doar pentru bărbaţi, pentru a le explica cât de important este să servească în armată. În Elveţia serviciul militar are o durată cuprinsă între patru şi şase luni, în funcţie de armă, dar ulterior rezerviştii trebuie să participe anual la activităţi de instrucţie pentru menţinerea nivelului de pregătire. Cetăţenii elveţieni au respins prin referendum în anul 2013 eliminarea serviciului militar obligatoriu. Printre puţinele ţări care au serviciul militar obligatoriu şi pentru femei se numără Israel sau Coreea de Nord.

Până acum, serviciul militar era voluntar pentru femei

Regulamentele sistemului militar elvețian stipulează că soldații își păstrează propriul echipament personal, inclusiv toate armele atribuite personal, acasă (până în 2007, acesta a inclus și muniție) sau într-un depozit special. Serviciul militar obligatoriu se aplică tuturor cetățenilor elvețieni bărbați, femeile servind în mod voluntar. Bărbații primesc de obicei comenzi inițiale la vârsta de 18 ani pentru verificarea eligibilității militare.

Aproximativ două treimi dintre tinerii elvețieni sunt considerați potriviți pentru servicii, în timp ce există servicii alternative pentru cei considerați neeligibili. Anual, aproximativ 20.000 de persoane sunt instruite în pregătire de bază timp de 18 săptămâni (23 săptămâni pentru forțele speciale). Reforma „Armata XXI” a înlocuit modelul anterior „Armata 95” și a fost adoptată prin vot popular în 2003, reducând forța de muncă de la 400.000 la un personal de aproximativ 200.000, 120.000 primind pregătire militară periodică și 80.000 de rezerviști care și-au îndeplinit cerințele totale de formare militară. În 2016, Adunarea Federală Elvețiană a votat pentru reducerea în continuare a armatei de la 140.000 de oameni la 100.000 de oameni, reducând timpul de pregătire de bază de la 21 de săptămâni la 18, dar și creșterea bugetului militar cu 2,4 miliarde de franci elvețieni.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel