Urmărește emisiunea live
Femeile irlandeze intră în grevă
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Andreea Marinaș
WhatsApp
Oamenii au fost încurajați, în Irlanda, să își ia o zi liberă pentru a protesta împotriva legilor de avort restrictive sau de a da dovadă de solidaritate prin purtarea culorii negru sau prin postarea de mesaje pe rețelele de socializare.

Femeile și militanții pro-alegere din Irlanda au intrat în grevă miecuri pentru a protesta împotriva legii stricte anti-avort a țării.

Protestatarii urmau a se aduna la O'Connell Bridge, în centrul orașului Dublin, și în alte orașe din întreaga Irlandă, dar și la nivel mondial, pentru a cere un referendum cu privire la avort, care reprezintă o infracțiune în temeiul constituției irlandeze.

Organizatoarea Avril Corroon a declarat pentru The Independent că evenimentul nu a fost o formă de acțiune industrială, ci o „grevă socială", inspirată de proteste în masă în Polonia, care a determinat guvernul să respingă propunerile pentru o interdicție aproape totală a avortului.

[citeste si]

Organizatoarea grevei a adăugat că oamenii au fost încurajați să își ia o zi liberă pentru a lua parte la demonstrații, iar cei care nu au putut face acest lucru și-au putut arăta sprijinul pentru cauză prin purtarea culorii negru, prin postarea pe rețelele sociale și prin părăsirea locului de muncă la ora 12:00.

„Avortul este o problemă la locul de muncă", a spus Corroon. „Nu toată lumea își poate lua o zi liberă de la locul de muncă, motiv pentru care avem nevoie de noi legi de sănătate referitoare la reproducere."

Se estimează că 12 femei călătoresc zilnic din Irlanda în Marea Britanie pentru a efectua o întrerupere de sarcină legală. Femeile care fac avort în Republica Irlanda riscă până la 14 ani de închisoare.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel