Data publicării:
Femeile cu această boală au risc mai mare de a suferi un AVC
Un studiu medical a demonstrat că femeile cu probleme ginecologice, în general, sunt mai predispuse la accident vascular. Vezi ce afecţiune specifică ar putea creşte riscul de AVC.
Femeile cu endometrioză au un risc mai mare de a face un accident vascular cerebral, este concluzia unui studiu amplu apărut recent în publicaţia americană Stroke. Pentru a ajunge la această concluzie, cercetătorii au analizat date de la 112.056 de femei, cu vârste cuprinse între 25 și 42 de ani, timp de aproape 28 de ani (între 1989 și 2017). În acest grup, 5244 de femei au fost diagnosticate cu endometrioză. Specialiştii au luat în considerare factori de risc precum consumul de alcool, activitatea fizică, alimentaţia, indicele de masă corporală, ciclul menstrual, fumatul, administrarea de contraceptive orale sau de tratamente hormonale. Scopul oamenilor de ştiinţă a fost înţelegerea legăturii dintre endometriză şi accidentul vascular cerebral (ischemic şi hemoragic), informează doctissimo.fr.
Ablaţia uterului, factor de risc
Potrivit Medical News Today, s-a observat că femeile cu endometrioză au avut un risc cu 34% mai mare de a face accident vascular cerebral decât cele fără această boală. În majoritatea cazurilor de risc de accident vascular cerebral asociat endometriozei a fost vorba de femei cu histerectomie (înlăturarea chirurgicală a uterului) și/sau cu ovariectomie, intervenţie chirurgicală de îndepărtare a ovarelor, (39%) și de cele care au urmat terapia hormonală post-menopauză (16%). „Sunt situaţii în care o histerectomie sau o ovariectomie reprezintă cea mai bună metodă pentru o femeie (diagnosticată cu endometrioză, n.r.), dar trebuie să ne asigurăm că pacientele sunt conştiente de riscurile asociate acestor proceduri”, explică Stacey A. Missmer, coordonatorul studiului și profesor de obstetrică, ginecologie și biologie reproductivă la Michigan State University College of Human Medicine.
Ce este endometrioza
Endometrioza este o boală inflamatoare caracterizată prin prezenţa de ţesut intern al uterului (endometru) în afara cavităţii uterine, la nivelul ovarelor, trompelor uterine, al peritoneului pelvin şi intestinelor, mai rar fiind vorba de localizare cerebrală sau pulmonară. Endometrioza se manifestă prin durere (simptom principal), care variază de la caz la caz. Pot să apară mai multe feluri de dureri: pelvină, în timpul sau după contactul sexual, în zilele ovulaţiei, în zona inghinală, lombare, abdominale. De asemenea, endometrioza mai poate avea simptome gastrointestinale (constipaţie, diaree, scaun cu sânge, balonare) sau urinare (urinări frecvente, în cantităţi mici, nevoia imperioasă de a urina, arsură sau usturime în timpul micţiunii). Oboaseala cronică, greaţa, vărsăturile, sângerările menstruale abundente şi neregulate sunt alte semne care pot însoţi endometrioza.
Statistici îngrijorătoare
România se află printre țările în care accidentul vascular cerebral (AVC) face cele mai multe victime în rândul populației. Potrivit celor mai recente statistici, România se află pe locul 3 în topul țărilor cu cele mai multe noi cazuri de AVC și pe locul al doilea în topul deceselor și al infirmităților cauzate de această afecțiune. Având în vedere aceste statistici, nu este de mirare că AVC este a doua cea mai comună cauză de deces în România, după infarctul miocardic. Numărul mare de cazuri de AVC din România se datorează în special stilului de viață nesănătos și factorilor de risc la care se supun cetățenii. Potrivit studiului „The Burden of Stroke in Europe”, 32.5% dintre români suferă de tensiune arterială ridicată, 45,8% au un nivel al colesterolului ridicat și 30,5% fumează în mod regulat. Toate acestea reprezintă principalele cauze ale AVC.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News